Počasí dnes24 °C, zítra28 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Klášter v Nové Říši začne nabízet ubytování v upravených historických prostorech, je tam i výtah

Klášter v Nové Říši na Jihlavsku bude od letošního léta kromě prohlídek nabízet rovněž ubytování. Apartmány dokončuje kanonie premonstrátů v historických prostorách, v nichž byly kdysi cely řeholníků.

Klášter bude mít také obchůdek s kavárnou, v němž bude k dostání i med od včelstev chovaných v klášterní zahradě, řekl provizor Štěpán Jiří Novák. Pravidelné turistické prohlídky jsou v klášteře v červenci a v srpnu, jindy po předchozí dohodě.

Obchůdek s kavárnou vznikají ve třech klenutých místnostech, otevřené budou koncem června. Konat se tam budou moci i menší kulturní akce. Celou nově opravenou část s apartmány, která bude přístupná z velkého dvora, představí klášter 18. července.

„Byly to prázdné prostory, které nebyly využité,“ uvedl provizor. Jejich proměnu pro potřeby návštěvníků označil za cestu většího otevření kláštera, který zároveň hledá různé možnosti, jak si zajistit hospodářskou soběstačnost.

V klášteře je také výtah

Devět apartmánů s 16 pokoji upravují pracovníci v přízemí. Každý apartmán bude mít kuchyňku a sociální zařízení. Jeden je udělaný tak, aby se v něm mohl bez pomoci pohybovat vozíčkář. Při rekonstrukci byl v této části kláštera vybudovaný také výtah do prvního patra, jímž vede prohlídková trasa. V klášteře se provádějí i některé další opravy. Náklady těchto prací budou okolo 15 milionů korun.

Zahradu velkého dvora a Rajský dvůr nechala kanonie upravit vloni. Byla to závěrečná část několikaletého projektu podpořeného z evropského programu IROP. Letošní opravy dotované nejsou. Rajský dvůr bude sloužit především pro rozjímání řeholníků, veřejnost do něj ale může nahlédnout. Menší kříž v Rajském dvoře doplňují sochy Panny Marie a světců, mezi zelení v záhonech rostou čtyři jabloně.

Želivský klášter má nově uspořádanou knihovnu, najdou se tam mimo jiné i díla z patnáctého století

Želivský klášter má nově uspořádanou historickou knihovnu, v níž je okolo pětadvaceti tisíc svazků napsaných do roku 1850. V sále barokního konventu se zachovaly fresky, ale původní vybavení knihovny bylo zničené. Premonstráti tam nechali osadit...

Opravy budou podle provizora v dalších letech potřebovat hospodářské a jiné budovy mimo hlavní areál kláštera.

U kláštera nyní vzniká zahradnictví. „My bychom to chtěli víc zaměřit na květiny, které bychom využili ve farnostech a v kostelích. Přebytky se pak budou prodávat,“ vysvětlila ředitelka správy kanonie Marcela Lorencová. Dodala, že výhledově by se také mohlo ovoce ze stromů na klášterních pozemcích zpracovávat na produkty pro klášterní obchůdek.

Snahy o likvidaci byly dvě

Klášter v Nové Říši postihla za 800 let od založení řada tragických událostí. Totalitní režimy se ho v minulém století snažily zlikvidovat dvakrát. Část řeholníků zahynula v nacistických koncentračních táborech. Po nástupu komunistického režimu byli řeholníci zatčení v roce 1950 a ve zinscenovaném procesu odsouzení k mnoha letům vězení a pracovním táborům.

Klášter pak sloužil 40 let jako skladiště vojenské nemocnice v Brně. Premonstráti s opravami klášterních budov začali po svém návratu v roce 1991.

Novoříšská kanonie nyní čítá sedm řeholníků, dva z nich žijí na farách nedaleko Brna. Vloni kanonie převzala areál bývalého dominikánského kláštera ve Znojmě.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, církve, památky, turistika, Nová Říše, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klášter v Nové Říši začne nabízet ubytování v upravených historických prostorech, je tam i výtah | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.