Počasí dnes24 °C, zítra28 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Elisabeth Machova žila do 16 let v Jihlavě, po válce musela odejít. Nyní slaví 95. narozeniny

Rodilá Jihlavanka Elisabeth Machova je jednou z mnoha obyvatelek německé národnosti, které musely své rodiště po druhé světové válce opustit. Nyní slaví 95 let.

Elisabeth Machova na Jihlavu ráda vzpomíná, na půlkulaté narozeniny upozornil její syn Thomas Balschbach. „Moje máma je ta nejlepší máma na světě. Vařila nám česká jídla, třeba palačinky, knedlíky nebo vepřovou pečeni. Vyprávěla nám, že se v Jihlavě cítila velmi dobře, ve škole se naučila česky, uměla zazpívat českou hymnu a ještě donedávna znala pár slov,“ řekl Thomas.

Jeho matka žila v domě v Joštově ulici č. 23 společně s otcem, matkou a třemi sourozenci. „Život se jí obrátil naruby již v 16 letech, kdy byla celá její rodina donucena z Jihlavy uprchnout. Během cesty se od rodiny odloučila a až později zjistila, že otec zemřel při útěku blízko rakouských hranic,“ popsala Aneta Hrdličková z magistrátu.

Ježek k narozeninám

Elisabeth Machova byla několik měsíců po válce v bavorském Regesburgu. „Pracovala jako zdravotní sestra v lazaretu pro německé vojáky a jelikož byla ruská vojenská jednotka poměrně blízko, tak raději pro vlastní bezpečnost nosila svůj zdravotnický úbor i ve volném čase,“ řekl Thomas Balchbach.

Zbytek rodiny si tam vyhledal a nakonec všichni společně odjeli do uprchlického tábora organizovaného Červeným křížem poblíž německého Heidelbergu. Tam se shledali s příbuznými.

Nyní žije Elisabeth Machova v pečovatelském domě v nedalekém Altenbachu, kam za ní Thomas dojíždí z deset kilometrů vzdáleného Wilhelmsfeldu. K 95. narozeninám jí dal plyšového ježka, který symobilizuje Jihlavu.

Jihlava má tři stoleté občany. Kulaté jubileum tento týden oslavil Josef Patočka

Sté narozeniny oslavil tento týden Josef Patočka z Jihlavy. Kromě rodiny mu přišli do centra sociálních služeb pogratulovat také primátor města Petr Ryška společně s radní Magdalénou Skořepovou. Popřála mu také místní ředitelka s dalšími klienty....

Do Jihlavy se pravidelně vracela mezi sedmdesátými a devadesátými léty, několikrát se sem podíval i samotný Thomas, který plánuje další cestu na letošní červenec. „Do Jihlavy se těším, našel jsem si zde několik přátel, kteří mi již nyní chybí,“ uzavřel Thomas.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky narozeniny, válka, rodina, Německo, Elisabeth Machova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

Babička, r.1892, od sedmnácti let sedm let sloužila ve Vídni u Židů. Po 2. sv. válce Ji navštěvovali místní starší manželé německého původu, aby si mohli s někým dalším pohovořit v jejich mateřském jazyce. Osobně jsem několikrát byl u těchto jejich setkání, koncem 50. a začátkem 60. let, coby dítě, přítomen. Je to všechno o lidech a lidskosti ...

Neděle, 26. května 2024, 11:13Odpovědět

Elisabeth Machova žila do 16 let v Jihlavě, po válce musela odejít. Nyní slaví 95. narozeniny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.