Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Třebíč připomene Antonína Kalinu, zachránce mnoha židovských dětí

Zachránce židovských dětí Antonína Kalinu bude v jeho rodné Třebíči připomínat pamětní deska. Odhalena bude příští středu v židovské čtvrti za účasti Kalinovy vnučky Alexandry Bodamer, která žije v Kalifornii. To řekla ředitelka městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. Kalina za druhé světové války zachránil více než 900 židovských chlapců jako vězeň v koncentračním táboře Buchenwald.

Včera byla na domě v ulici Leopolda Pokorného, protože Kalinův rodný dům už neexistuje. Stál v někdejší třebíčské dělnické čtvrti Kočičina. Místo vybrané pro památník je podle Hanáčkové také symbolické. "Je to bývalá židovská škola a prošla jí spousta židovských dětí. A Kalina kolem 1000 židovských dětí zachránil," řekla.

Antonín Kalina (17. února 1902 až 26. listopadu 1990) byl za první republiky politicky aktivní a byl členem komunistické strany. V roce 1939 byl zatčen nacisty a vězněn byl celou válku. V posledních válečných měsících se mu v koncentračním táboře Buchenwald podařilo zachránit před smrtí mnoho židovských chlapců ve věku od 12 do 16 let. Třeba jim v dokumentech přepisoval víru z židovské na křesťanskou. Po válce o tom nemluvil.

Počátkem snah o jeho veřejné uznání bylo natočení dokumentu k 65. výročí osvobození tábora Buchenwald. V roce 2012 byl Kalina in memoriam zařazen mezi Spravedlivé mezi národy. Je to ocenění památníku Jad vašem v Jeruzalémě pro lidi nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů před holokaustem. Vloni ocenil prezident Miloš Zeman Kalinovy činy medailí Za zásluhy a v rodné Třebíči mu bylo uděleno čestné občanství.

Odhalení desky se uskuteční 23. září v 17:00.

Zdroj: ČTK

Štítky Třebíč, Antonín Kalina, Koncentrační tábor Buchenwald, druhá světová válka, Kalifornie, Leopold Pokorný, První republika, holokaust, Miloš Zeman, Kočičina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč připomene Antonína Kalinu, zachránce mnoha židovských dětí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.