Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jihlavské muzeum čekají opravy za pětasedmdesát milionů. Vznikne tam i hvězdářská pozorovatelna

Nové zázemí pro návštěvníky i odborníky má letos začít vznikat v Muzeu Vysočiny Jihlava. Se začátkem prací se počítá na přelomu června a července poté, co na místě skončí archeologický průzkum. Muzeum bude v létě přístupné bez omezení.

„Rekonstrukce se bude týkat čtyř krajských objektů, nejen na jihlavském náměstí, které využívá krajské muzeum. S nejrozsáhlejšími úpravami počítáme ve dvoře muzea, kde bude stávající jednopodlažní budova nastavena o další patro a podkroví,“ nastínil rozsah prací náměstek hejtmana Roman Fabeš. Právě v novém patře vznikne edukační centrum a zázemí pro odborníky z muzea.

Prvořadým cílem rekonstrukce je záchrana památkového objektu. Po dostavbě se budova přiblíží svému původnímu doloženému rozsahu.

Ve dvoře pak vznikne také ateliér, který bude sloužit jako hvězdářská pozorovatelna s mobilními dalekohledy na venkovní terase. „Muzeum pravidelně spolupracuje s astronomy, akce zaměřené na astronomii jsou u návštěvníků velmi oblíbené a nově budou probíhat právě v těchto prostorách,“ dodal Fabeš.

Modernizované expozice zůstanou přístupné

V muzeu pak už nebudou chybět prostory pro pořádání přednášek a workshopů, nová bude i velká reprezantativní místnost. „Příchozí ocení také nové návštěvnické zázemí včetně pokladny, vstupních prostor a průchodu do edukačního centra. Rekonstrukce řeší dosavadní neadekvátní provedení pracoven muzejních odborníků, skladů i depozitářů. Novou podobu získá také nádvoří,“ dále vyjmenovala krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Předpokládaná hodnota rekonstrukce je 74,1 milionů korun, přičemž 68 milionů bude z evropské dotace. Zbytek doplatí Kraj Vysočina. Rekonstrukce bude za provozu, návštěvníci mohou i do zmodernizovaných expozic. Vstup bude dočasným vchodem z náměstí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Muzeum Vysočiny Jihlava, zázemí, edukační centrum, hvězdářská pozorovatelna, oprava, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské muzeum čekají opravy za pětasedmdesát milionů. Vznikne tam i hvězdářská pozorovatelna | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.