Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihlavští hasiči slaví sto let, nad požární ochranou Jihlavané přemýšleli od roku 1353

Sto let si letos připomíná SDH Jihlava, což je první jihlavský hasičský sbor, který dnes kromě profesionálních hasičů doplňují také dobrovolníci z Bedřichova.

Sbor dobrovolných hasičů Jihlava v současné době tvoří tým sedmi členů, kteří úzce spolupracují s početnějším SDH Bedřichov. Pomáhají profesionálním hasičům, účastní se pravidelných cvičení s či soutěží a také vychovávají mládež.

SDH Jihlava slaví 100 let

Úterý, 9. dubna 2024, 07:02

Mladí dobrovolní hasiči z Jihlavy – společné foto po výhře v okresní soutěži hry Plamen v roce 1979. Foto SDH Jihlava
Jihlavský dorost hasičů při cvičení s jedním z našich vozů kolem roku 1949. Foto SDH Jihlava

Vznik prvních organizovaných snad o boj s ohněm však lze datovat až do středověku. Tehdy muselo město čelit rizikům spojeným s těžbou stříbra a hustou zástavbou. „První katastrofický požár, který v roce 1353 pustošil Jihlavu, přiměl obyvatele k zamyšlení nad lepší požární ochranou,“ nabídla pohled do historie Aneta Hrdličková z magistrátu.

V roce 1866 sice vznikl první německý hasičský sbor a požární ochrana se tak stala organizovanou, lidé ale stále chtěli český dobrovolný sbor, který by odrážel rostoucí národní uvědomění a touhu po samostatnosti.

100 let ochrany před požáry

Zlom nastal v roce 1924, kdy vznikl sbor. Ten následně čelil druhé světové válce, kdy byla jeho činnost přerušena, poté za komunismu prošel několika proměnami. „Přes to všechno si ale udržel svoji základní úlohu – ochranu obyvatel a majetku před požáry,“ zdůraznila Hrdličková.

Po revoluci začal být kladen větší důraz na dobrovolnictví, společenskou zodpovědnost a také na mezinárodní spolupráci. „V posledních třech desetiletích se hasiči zapojili do řady mezinárodních výměnných programů, získávali nové technologie a vědomosti, které jim umožňovaly efektivněji reagovat na moderní výzvy,“ uzavřela Hrdličková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SDH Jihlava

Štítky požární ochrana, Jihlava, požár, Bedřichov, sbor dobrovolných hasičů, těžba, druhá světová válka, komunismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští hasiči slaví sto let, nad požární ochranou Jihlavané přemýšleli od roku 1353 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.