Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hygienici na Vysočině: Loni chybovala každá třetí kontrolovaná restaurace. Pokuty se dostaly na 750 tisíc

Při každé třetí kontrole restaurací zjistili loni hygienici na Vysočině porušení hygienických předpisů. Kontrol provozoven stravovacích služeb bylo v kraji 1067. Za porušení předpisů udělili hygienici 243 správních trestů. Celková výše uložených pokut byla 766 tisíc korun. Je to asi o 420 tisíc korun víc než v roce 2022, kdy bylo kontrol 811. Nižší počet kontrol i uložených trestů, kterých bylo 117, souvisel v roce 2022 podle mluvčí krajských hygieniků Jany Böhmové s tím, že na začátku roku ještě platila omezení spojená s covidem-19.

Mezi kontrolované provozy patří restaurace, kuchyně a kantýny pro zaměstnance, občerstvení, bufety a cukrárny, pevné i mobilní stánky, provozy stravování ve zdravotnictví a sociálních službách nebo výčepy.

Kontroluje se v nich hygiena provozu, podmínky skladování potravin, dodržování teplotního řetězce a sledovatelnosti potravin a pokrmů, osobní hygiena pracovníků či dodržování přijatých zásad správné hygienické a výrobní praxe. „Z provedených kontrol bylo téměř 23 procent se závadou," uvedl Zdeněk Novotný, ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání krajské hygienické stanice.

Nejlepší výsledky v nemocnicích 

Kontrolovaných restaurací bylo loni 310, zjištěných porušení v nich 100. Po 41 porušeních zjistili hygienici ve stravovacích zařízeních pro zaměstnance a ve stáncích, kterých zkontrolovali 146. Kontrol v kuchyních a výdejnách pro zaměstnance bylo 245. Nejlépe dopadly kontroly v nemocnicích a sociálních službách. Bylo jich 85 a zjištěná porušení čtyři.

Pandemická opatření spojená s omezeným provozem stravovacích služeb se odrazila i na počtech kontrol v letech 2021 a 2020, kdy jich bylo 691 respektive 570. V roce 2019 udělali krajští hygienici kontrol 917.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, zdraví, hygiena, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na Vysočině: Loni chybovala každá třetí kontrolovaná restaurace. Pokuty se dostaly na 750 tisíc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.