Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Veterináři začali s utrácením ve Vanči na Třebíčsku. Jde o více než 11 tisíc slepic

, aktualizováno 15. února 2024, 13:20

Dnes dopoledne začalo utrácení slepic v chovu ve Vanči na Třebíčsku, kde se potvrdila nákaza vysoce patogenní ptačí chřipkou. Jde o více než 11 tisíc slepic, které budou přenášeny do kontejnerů, kde dojde k zaplynování oxidem uhličitým. Ve druhé hale, kde je geneticky významný chov, se zatím drůbež usmrcovat nebude. V druhém ohnisku, v Častoticích, bude utraceno všech 45 tisíc slepic.

O události informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Veterináři spolu s hasiči a pracovníky firmy vstoupili do haly ve Vanči přibližně půl hodiny před polednem. „Dnes v průběhu dopoledne začneme s utrácením slepic ve Vanči. Zásah bude probíhat obdobným způsobem jako minulý týden ve Valdíkově. Slepice budou přenášeny do kontejnerů, kde dojde k zaplynování oxidem uhličitým. Kontejnery budou následně převezeny z místa do kafilerní společnosti,“ uvedla mluvčí dnes ráno.

Podle Musilové bude zásah trvat i ve večerních a nočních hodinách. Hasiči se starají o dekontaminaci lidí a techniky. Pracovníci vstupující do kontaminované části chovu musí mít ochranný oděv, rukavice a masku.

„Byly tam i masivní úhyny, několik set zvířat," řekl novinářům Petr Kučínský z oddělení pro řešení krizových situací Státní veterinární správy (SVS). Druhá hala s chráněnou drůbeží, kde se zatím nákaza neprokázala, je zavřená a zatěsněná. „Aby se minimalizovalo riziko přenosu z té jedné haly do té druhé. Pravidelně se provádí odběry vzorků," uvedl.

Další ohnisko ptačí chřipky na Vysočině. Desítky tisíc slepic čeká likvidace

Dvě nová ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky dnes byla potvrzená v komerčním chovu slepic na Třebíčsku. Je v nich celkem 70 tisíc drůbeže. Jsou to dvě hospodářství společnosti Líheň Studenec, jedno je ve Vanči a druhé v Častoticích, sdělil...

Ve Vanči patří mezi genetické rezervy přes 13 tisíc kusů drůbeže, její vyšetření bylo zatím negativní. Provádí se tam další šetření a budou přijatá opatření pro minimalizaci rizika nákazy v hale, řekl Petr Majer z oddělení komunikace Státní veterinární správy (SVS) ve středu večer. Na ptačí chřipku tam bude vyšetřovaný každý uhynulý kus.

Obě hospodářství patří společnosti Líheň Studenec, která má rozmnožovací chov. Vzorky byly v jejím chovu odebrané při monitoringu v hospodářstvích, která jsou v desetikilometrovém pásmu dozoru okolo ohniska ptačí chřipky ve Valdíkově. Chov ve Valdíkově s 50 tisíci kachnami byl zlikvidován minulý týden.

SVS uvedla, že v návaznosti na změnu nákazové situace rozšíří ochranná pásma okolo chovů, v nichž platí mimořádná veterinární opatření. Majitelé by měli mít drůbež zabezpečenou tak, aby nepřišla do kontaktu s volně žijícími ptáky, kteří mohou být zdrojem nákazy. Kučínský podotkl, že nedaleko Vanče je poměrně velký rybník.

Ptačí chřipka se letos v Česku vyskytla už v pěti velkochovech. Před Valdíkovem byla dvě ohniska v Pardubickém kraji, v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo usmrceno 20.000 kusů drůbeže a v Kosoříně 73.000 slepic a kohoutů.

V malých chovech byla od začátku letoška v ČR ptačí chřipka potvrzená v 18 případech. Naposled ve Valdíkově, kde chovatelka ohlásila úhyn pěti z 12 slepic. Zbývající budou utracené, uvedl dnes Petr Majer z oddělení komunikace SVS. Nákaza byla zjištěná také na pěti místech u volně žijících ptáků.

Ohodnoť článek

Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky veterináři, ptačí chřipka, Vysočina, slepice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři začali s utrácením ve Vanči na Třebíčsku. Jde o více než 11 tisíc slepic | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.