Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V jihlavském centru humanitární pomoci je zájem o nádobí a pánské oblečení. Počet českých klientů roste

Centrum humanitární pomoci v Jihlavě pomohlo v minulých dvou letech přibližně 1100 různě početných rodin. Rozděluje jim oblečení a jiné darované věci. Čeho není nikdy dost, to je pánské oblečení. Rychle mizí také třeba nádobí a sportovní potřeby pro děti, například míče, řekla koordinátorka centra Michaela Musilová. V centru se konají také workshopy.

Centrum vzniklo v březnu 2022 kvůli pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny. „Převažují stále, ale zvyšuje se procento českých klientů," uvedla Michaela Musilová. Mezi místními žadateli o pomoc jsou starší lidé i rodiny s více dětmi, které mají z různých důvodů nízký příjem. Mezi darovanými věcmi se kromě oblečení objevuje vybavení do domácnosti, hračky, knížky, sportovní vybavení či drogerie.

Doporučení z Charity, azylového domu nebo OSPODu

Žadatelé o pomoc ale potřebují mít doporučení od nějaké instituce, která se věnuje sociální práci. Jak již dříve řekla Musilová redakci Jihlavské Drbny, toto doporučení je z Charity, Českého červeného kříže, azylového domu, Střediska křesťanské pomoci, dále pak třeba jde o potvrzení z úřadu práce, klienty posílá i OSPOD. Doporučení se obnovuje po třech měsících.

Hledá se další využití budovy bývalé vývařovny v Okružní. Ve hře je třeba ordinace pro dětského lékaře

Jihlavští zastupitelé měli ve čtvrtek 11. května mimořádné zastupitelstvo. Hlavním důvodem jeho svolání byla výstavba Horácké multifunkční arény. Kromě ní se řešila třeba i další podpora centra humanitární pomoci, které sídlí v prostorách bývalé...

Dárců je podle Musilové pořád hodně. Někteří chodí opakovaně. „Už jsou zvyklí, že dvakrát do roka vytřídí skříň, přeberou si to doma," uvedla. Další třeba nabídnou věci, když vyřizují pozůstalost. „Máme relativně dost oblečení, ale ne všeho. Třeba pánského oblečení není dost nikdy," podotkla.

Kontakt, bližší a a také aktuální informace z jihlavského Centra humanitární pomoci najdou zájemci ZDE.

Důležité jsou podle Musilové, loňské držitelky národní ceny za dobrovolnictví, oba aspekty. Kromě sociální pomoci lidem, kteří to potřebují, je důležité i to, že Jihlavané mohou pro ně nepotřebné věci dát někam, kde mohou posloužit jinému a mají z toho dobrý pocit, že pomohli.

V budově byla dříve jídelna 

Krátký čas bylo centrum humanitární pomoci v areálu krajských silničářů, od června 2022 funguje v městské budově v Okružní ulici, kde dřív byla jídelna. S pomocí dobrovolníků a ve spolupráci s městem ho provozuje oblastní spolek Českého červeného kříže; na poloviční úvazek v něm pracují dvě matky. Databáze dobrovolníků připravených na zavolání pomoci čítá dvě tři desítky jmen. „Přijdou, když třeba měníme letní oblečení za zimní a potřebujeme to přetřídit, nebo potřebujeme něco někam odvést, něco opravit," uvedla koordinátorka.

Třicet let od požáru jídelny na Okružní. Lidé vzpomínají na poháry, smažák a svatební hostinu po opravě

Kdo projíždí nebo prochází po horní části jihlavské Okružní ulice, poblíž zastávky MHD a obchodu Lidl, tak si určitě všimne ikonické jednopodlažní budovy s typickými kulatými mřížemi na oknech. Tento objekt má za sebou pestrou historii, a přesně...

Město poskytuje centru budovu a platí energie. Na mzdové náklady dostala Jihlava minulý rok dotaci, žádá o ni i pro letošek. Loňský příspěvek byl na dobu od června do konce roku, v té přišlo do centra zhruba 700 klientů, někteří opakovaně, návštěv bylo celkem asi 2600, uvedla Musilová.

Městská rada minulý týden schválila podání nové žádosti do výzvy ministerstva vnitra zaměřené na podporu integrace držitelů dočasné ochrany na lokální úrovni. Náklady jihlavského projektu jsou okolo jednoho milionu korun, z nichž je povinná spoluúčast města 54 tisíc  korun. Informace ČTK poskytl mluvčí radnice Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky centrum, pomoc, Ukrajina, sociální, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavském centru humanitární pomoci je zájem o nádobí a pánské oblečení. Počet českých klientů roste | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.