Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: První lůžkový hospic Vysočiny se rýsuje, začne se zařizovat nábytkem. Nabídne dvě místa pro děti

Už během podzimu by se klientům mohl otevřít první lůžkový hospic na Vysočině. Nachází se v Havlíčkově Brodě, jeho stavba zdárně pokračuje a již brzy se začne pracovat na vybavení interiérů.

„Vybrali jsme dodavatele za zhruba 5,7 milionů korun. Dodání lůžek pro hospic za téměř 1,5 milionů korun očekáváme do několika týdnů,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Podle něj by instalace vnitřního vybavení měla začít v březnu.

Kapacita budoucího krajského hospice na Vysočině je 18 lůžek pro dospělé a 2 lůžka pro dětské klienty, zázemí zde bude poskytováno i jejich rodinným příslušníkům a blízkým. 

Nábytek v lůžkovém hospici bude z velké části atypický na míru, bylo nutné přizpůsobit kuchyňské linky i pracovní stoly. „Vybavení pořizujeme do pokojů i provozních místností. Nábytek bude především účelný,“ přiblížil budoucí podobu interiérů náměstek Novotný. Z pokojů bude přímý vstup do budoucí zahrady, na její dokončení ale zatím nejsou vhodné vegetační podmínky.

Vybavení hospice částečně financoval Kraj Vysočina z vlastních zdrojů a také z dotace ministerstva zdravotnictví.

Krajský kamenný hospic v sousedství havlíčkobrodské nemocnice s kapacitou osmnáct lůžek pro dospělé a dvě pro děti nabídne také zázemí pro rodiny a blízké, provozní část pro personál, kapli a parkoviště pro sedmnáct aut.

„Budova je částečně dvoupodlažní, vzdušná a prosvětlená. Její dispozice respektuje soukromí klientů. Objekt má plochou střechu s vrstvou zeleně, která zabrání přehřívání střešního pláště a zároveň pomůže zadržet dešťovou vodu,“ doplnil radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

Kraj Vysočina stavbu jediného lůžkového hospice zahájil v říjnu 2022. Své služby by veřejnosti mohl nabídnout už na podzim letošního roku, otevření se bude odvíjet od délky zkušebního provozu a náboru nových pracovníků. „Provozovat jej bude spolek Mezi stromy. Výstavba budovy vyšla na přibližně 76 milionů korun," dodala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky hospic, stavba, nemoc, lůžko, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Zaslužný počin.

Pondělí, 5. února 2024, 08:51Odpovědět

FOTO: První lůžkový hospic Vysočiny se rýsuje, začne se zařizovat nábytkem. Nabídne dvě místa pro děti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.