Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé si ode dneška mohou nahrát občanku do mobilu. Systém je přetížený a hlásí problémy

Mobilní aplikace eDoklady, kam si lidé mohou nahrát svůj občanský průkaz, je od soboty ke stažení. První úřady ale začnou elektronickou občanku uznávat až od pondělí. Digitální doklad je alternativou k plastové kartičce, která však i nadále zůstává platná.

Ne všechny instituce budou elektronickou občanku ihned přijímat

Aplikaci eDoklady, kterou spouští Státní digitální a informační agentura, mohou lidé od dnešního rána stahovat v Google Play i App Storu. Plastový občanský průkaz ale i nadále zůstává platný, jelikož některé úřady či státní orgány začnou elektronickou verzi uznávat až od poloviny letošního roku.

Od 20. ledna se tak lidé mohou elektronickou občankou prokázat zejména na Ústředních správních úřadech, kam spadá například Český statistický úřad, Národní sportovní agentura nebo Úřad vlády České republiky. Od 1. července ji mohou použít k prokázání totožnosti u soudu, při policejní kontrole, na finančním úřadu či na úřadu práce. V bance nebo na poště pak půjde digitální občanský průkaz použít až příští rok. Přesný přehled, kam s elektronickým občanským průkazem vyrazit lze nalézt na webu edoklady.gov.cz.

Zobrazení elektronické občanky v aplikaci eDoklady. FOTO: Kateřina Lunerová

K vytvoření stačí jen chytrý mobil a bankovní identita

Pro vytvoření elektronické občanky je potřeba mít platný plastový občanský průkaz a chytrý mobilní telefon, do kterého lze aplikaci eDoklady stáhnout. Přihlásit se je možné hned několika způsoby, například mobilním klíčem k eGovernmentu nebo pomocí bankovní identity.

Aplikace pak lidem nabízí hned několik funkcí. Kromě zobrazení vlastního občanského průkazu lze v eDokladech nalézt i tlačítko Prokázat se. Po jeho stisknutí se na obrazovce telefonu rozsvítí velký QR kód. Právě ten budou lidé ukazovat, když budou vyzváni k prokázání totožnosti. Zároveň je s aplikací možné kontrolovat i cizí doklad, například při autonehodě, kdy si řidiči budou chtít předat údaje pro pojišťovnu.

První den v provozu a už jsou problémy

I když je aplikace oficiálně ke stažení až od dnešního dne, problémy hlásila už včera večer, kdy došlo k přetížení serverů. „Začalo se to zasekávat, takže my jsme z toho důvodu, aby nebyly nějaké velké problémy, v danou chvíli registraci pozastavili. Od zhruba 11 hodin večer už to zase fungovalo, celou noc pak probíhala analýza, čím bylo to přetížení způsobeno. Zatím o výsledku nemám informace,“ uvedla pro Novinky.cz mluvčí Digitální a informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová.

Dnes je však s eDoklady opět problém. Výpadek měla dnes před půl šestou NIA ID, tedy identita občana, přes kterou se do aplikace přihlašuje. Podle mluvčí Lichtenbergové dochází k analýze a opravě problémů.

Aplikace eDoklady při přihlašování hlásí problémy. FOTO: Kateřina Lunerová

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Lunerová

Štítky občanský průkaz, eDoklady, mobilní telefon, úřady

Lidé si ode dneška mohou nahrát občanku do mobilu. Systém je přetížený a hlásí problémy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.