Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mladý včelař z Vysočiny skončil druhý v soutěži Živnostník roku. O med mají lidé stále větší zájem, říká Petr Špaček

Kraj Vysočina má svého zástupce mezi vítězi celorepublikové soutěže MONETA Živnostník roku 2023. Ocenění za druhé místo tento týden na pražském Žofíně převzal Petr Špaček. Mladý včelař postoupil do celostátního finále poté, co v polovině října získal prvenství mezi živnostníky v regionálním kole.

Petr Špaček z Cidliny na Třebíčsku se věnuje chovu včel a produkci široké škály včelích produktů, za které každoročně sbírá nejvyšší ocenění kvality včetně známky Regionální potravina Kraje Vysočina. Cílem Petra Špačka je především udržovat silná a zdravá včelstva způsoby, které se co nejvíce přibližují přirozenému životu včel. Zároveň myslí i na udržitelnost, každoročně vysazuje stromy a medonosné rostliny v okolí svých včelnic. Snaží se také o osvětu v oboru včelařství.

„Tento večer si budeme ještě dlouho pamatovat a možná si ještě neuvědomujeme, co se událo. Po krajském kole se nám podařilo uspět i v celorepublikovém finále, odkud si odvážíme druhé místo,“ sdělil na svém acebookovém účtu Petr Špaček„Moc děkujeme všem, kteří nám pomohli se dostat až sem, Firmě roku a Živnostníkovi roku za krásnou akci v krásných prostorách,“ dodal.

„Tento úspěch je zaslouženým oceněním dlouholeté cílevědomé práce a také potvrzením, že i zdánlivě obyčejné věci jde dělat opravdu neobyčejně dobře. Petrovi a celé jeho rodině gratuluji a přeji do dalších let spoustu úspěchů,“ s uznáním uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová, která mladého včelaře podporovala na obou finálových večerech.

„Začátky mého včelaření se datují do roku 2010, kdy jsem začal blíže poznávat koníčka svého dědy. Zajímalo mě, kudy vede cesta ke sklenici medu, kterou jsme pravidelně mívali na stole,“ přiblížil Špaček s tím, že s dědečkem do včelína chodil od malička. Ten ho postupně začal učit, co obnáší obstarání včelstev v průběhu roku. Začínali na dvaceti a dnes se společně starají o 160 včelstev.

Podle něj zájem o včelí produkty rok od roku narůstá. „Je to vidět nejen na zvyšujících se prodejích, ale i zájmu lidí bavit se o včelařství, produktech a jejich výhodách i pozitivních vlivech na lidský organismus,“ doplnil Petr Špaček. „Děkujeme všem, kteří nakupujete naše produkty, díky Vám můžeme v naši cestě pokračovat.“

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina, Facebook Včelařství Špaček | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Petr Špaček, včelař, med, Podnikatel roku, ocenění

Mladý včelař z Vysočiny skončil druhý v soutěži Živnostník roku. O med mají lidé stále větší zájem, říká Petr Špaček | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.