Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Nové centrum s noclehárnou pro lidi bez domova v Jihlavě otevře 1. ledna. Nahlédněte dovnitř

Nové denní centrum s noclehárnou pro lidi bez domova v Jihlavě otevře 1. ledna. Fungovat bude v opraveném domě v Čajkovského ulici, v němž dřív byl azylový dům. Centrum bude provozovat Středisko křesťanské pomoci. Noclehárna, v níž bude 18 lůžek, nahradí dosavadní sezonní zařízení v Žižkově ulici. Vyplývá to z údajů na webu města.

Na nové adrese se noclehárna bude každý den otevírat v 19:00. „Bude ideální, když lidé přijdou nejpozději v 21 hodin. Ráno pak budou odcházet v sedm hodin, kdy noclehárnu zavřeme a otevřeme denní centrum," řekl David Chlupáček, ředitel Střediska křesťanské pomoci. Tři lůžka budou v pokoji v přízemí, ostatní postele budou rozdělené do čtyř pokojů v patře. „Dva jsou určené pro muže a dva pro ženy," uvedl.

Opravené podkroví bude sloužit jako zázemí pro pracovníky centra

Za přenocování lidé zaplatí 50 korun, v noclehárně se budou moci také osprchovat. Služby denního centra budou zdarma, vycházet budou z potřeb lidí bez domova. „Pomůžeme klientům například s návštěvou úřadů, vyřizováním osobních dokladů, sociálních dávek, ale v případě potřeby i s navázáním kontaktu s rodinou, s návštěvou lékařů, hledáním práce," uvedl Chlupáček.

Náklady kolem 33 milionů korun 

Opravy domu z 19. století včetně jeho odkoupení stály okolo 33 milionů korun. Projekt dotuje evropský program IROP, město přidalo 250 tisíc korun.

Rekonstrukci domu prováděla brtnická firma. „Asi nejnáročnější byly sanace zdiva a odvětrávání podlah v přízemí. Byla tady opravdu velká vlhkost. Umístili jsme do nich proto takzvaná iglú, kterými zvenku proudí pod podlahami vzduch a díky tomu vysouší zdivo, jak vnitřní, tak i obvodové,“ uvedl Michal Noskovič z firmy Ekos z Brtnice.

Oprava domu přinesla velký objev - památkáři zde objevili historickou nástropní malbu, která spadá svým stylem do konce 19. století a je jedním z příkladů, jak v té době vypadala vnitřní výzdoba. „Aktuálně se pracuje na její obnově," doplnil mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Znovu se zapojit do práce 

Azylový dům pro muže je v Jihlavě od loňského února v Mlýnské ulici, kde pro něj nechalo Středisko křesťanské pomoci opravit starý bytový dům. Azylový dům je pobytová služba, která pomáhá mužům zapojit se znovu do práce a do společnosti. Noclehárna a denní centrum v Čajkovského ulici budou pomáhat lidem, kteří zůstávají na ulici.

Městská policie na podzim v Jihlavě registrovala přes 50 bezdomovců. Provizorní noclehárna s 12 lůžky v Žižkově ulici fungovala jen v zimě. Letos otevřela s příchodem mrazů. O její chod se teď stará havlíčkobrodský oblastní spolek Českého červeného kříže s pomocí strážníků.

Kvůli mrazivým nocím se v Jihlavě otevřela noclehárna Havaj. Přes den mohou bezdomovci pobývat v altánu

Kvůli nízkým teplotám, které se po většinu dne pohybují pod bodem mrazu, začala v Jihlavě fungovat noclehárna zvaná Havaj. Ta má sídlo v Žižkově ulici poblíž ústředního hřbitova. Je určena lidem, kteří žijí na ulici.

Přes den, když je budova zavřená, mohou lidé využít altán na zahradě. Je tam i mobilní toaleta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky stavby, azyl, přístřeší, noclehárna, sociální, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nové centrum s noclehárnou pro lidi bez domova v Jihlavě otevře 1. ledna. Nahlédněte dovnitř | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.