Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Mzda na Vysočině ve třetím čtvrtletí stoupla na bezmála 40 tisíc korun, reálně ale znovu klesla

Průměrná mzda na Vysočině se v letošním třetím čtvrtletí zvýšila o 2727 korun na 39 315 korun hrubého měsíčně. V meziročním porovnání to bylo víc o 7,5 procenta. Reálně se ale platy v tomto kraji při zahrnutí inflace snížily skoro o půl procenta. Spotřebitelské ceny v Česku od července do konce září vzrostly o osm procent. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Vzhledem k inflaci se reálné mzdy na Vysočině snižují od konce roku 2021. Od července do září byl pokles mírnější než v letošním druhém čtvrtletí, kdy platy v kraji reálně klesly o 3,1 procenta.

Průměrná mzda v ČR stoupla ve třetím čtvrtletí o 7,1 procenta na 42 658 korun hrubého, s přihlédnutím k inflaci reálně klesla o osm desetin procenta. Nejlépe placení byli zaměstnanci v Praze, kteří v průměru dostávali 51.925 korun. Nejnižší platy byly na Karlovarsku, kde lidé měli průměrně 37 164 korun hrubého měsíčně.

Platy zaměstnanců na Vysočině zaostaly za republikovým průměrem o 3343 korun. O něco nižší měsíční příjem než na Vysočině měli ve třetím čtvrtletí zaměstnanci v sedmi krajích.

Na Vysočině pobíralo ve třetím čtvrtletí mzdu 169.600 lidí. V meziročním porovnání jejich počet klesl o sedm desetin procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mzda, plat, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mzda na Vysočině ve třetím čtvrtletí stoupla na bezmála 40 tisíc korun, reálně ale znovu klesla | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.