Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stávka na Vysočině: Z jihlavského Bosche vyjelo po mítinku u vrátnice na demonstraci do Prahy přes sto odborářů

Z jihlavské firmy Bosch Powertrain se vydalo demonstrovat proti krokům vlády do Prahy asi 130 odborářů. Jeli dvěma autobusy, někteří další také auty, řekl ČTK předseda jedné z podnikových odborových organizací KOVO Roman Bence. Uvedl, že je kvůli tomu v závodě omezený provoz některých montážních linek. "Zaměstnanci, kteří chtěli na demonstraci, nebyli nahrazeni," řekl.

Cílem protestu podle odboráře nebylo přerušit celou výrobu.„Tahle demonstrace není proti zaměstnavateli," řekl Roman Bence. V podniku pracuje přes 4 tisíce lidí.

„Fialo, důvěru lidí dávno nemáš, za Nutellu se neschováš!"

Autobusy vyjely od závodu Bosch v Jihlavě - Pávově před 9:00, po mítinku u vrátnice. Odboráři měli vlajky s logem odborového svazu i transparent s nápisem „Fialo, důvěru lidí dávno nemáš, za Nutellu se neschováš!" Naráželi na nedávné video, v němž předseda vlády Petr Fiala (ODS) porovnával nákup potravin v Německu a v Česku. Bence kritizoval vládní konsolidační balíček, chystané prodlužování věku pro odchod do důchodu, drahé energie a vysokou inflaci, což podle jeho názoru vláda neřeší. „Zaměstnanci přišli během dvou let o třetinu příjmů inflací a o třetinu úspor," řekl.

K výstražné stávce se dnes připojí část řidičů havlíčkobrodské MHD, některé městské autobusové spoje nepojedou mezi 12:00 a 13:00, informovala radnice na facebooku. Stávka se dotkne spojů z dopravního terminálu do částí Perknov a Vršovice.

Odboráři v nemocnici 

Den protestů podpořili například i odboráři nemocnice v Jihlavě spravované krajem, zároveň uvedli, že práci nepřeruší. „Naše účast je symbolická, po celé naší jihlavské nemocnici jsme vylepili plakáty," uvedla Ivana Plodíková, předsedkyně základní odborové organizace. „Proti vládním rozhodnutím a proti situaci ve zdravotnictví vystupujeme právě proto, že jsme zodpovědní! Stále ještě pracujeme ve zdravotnictví, protože nás zde potřebují naši pacienti i naši další kolegové všech profesí. Stále ještě zde pracujeme, často na úkor svého osobního života, své rodiny, mnohdy i svého zdraví," stojí dále v prohlášení odborářů z Nemocnice Jihlava, které má ředakce Jihlavské Drbny k dispozici. 

Icom se nepřipojil 

S prohlášením k dnešní stávce přišla také společnosti Icom transport. Tato stávka se však stejně jako v minulosti nebude týkat zaměstnanců tohoto koncernu, který zaměstnává na 1 200 řidičů. Nátlakovou akci svazu kritizuje předsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová. „Stávkovat jsme měli v době, kdy politici navyšováním výdajů upláceli své voliče. Nyní se stávkuje pouze tam, kde managment neumí hospodařit. Mrzí nás, že jsou to nemocnice a školy (ne všechny), či státní organizace,“ uvedla v zaslané tiskové zprávě Kateřina Kratochvílová.

„Postaráme se vám o děti." 

Vedení Jaderné elektrárny Dukovany nabídlo pracovníkům, že se jim kvůli zavřeným školám postará o děti. Po 8:00 jich bylo v infocentru elektrárny devět, uvedl mluvčí Jiří Bezděk. V elektrárně se nestávkuje.

Mítinky dnes uspořádají odboráři v jihlavském závodě strojírenské firmy Motorpal se 600 pracovníky a ve strojírenském a metalurgickém podniku Žďas ve Žďáru nad Sázavou, kde pracuje okolo 1600 lidí. V Motorpalu bude mítink v poledne, ve Žďasu se uskuteční ve 13:45.

Zmocněnec odborového svazu KOVO za Vysočinu Miloš Král minulý týden ČTK řekl, že se k protestu nějakým způsobem připojí odboráři ve většině velkých firem. Někde zvolí odbory pouze symbolickou podporu, a to i kvůli zahájenému kolektivnímu vyjednávání o mzdách pro příští rok.

Den protestů vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na protest proti krokům vlády. Demonstrace v Praze bude na Malostranském náměstí od 13:00.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky ČR, stávka, vláda, hospodářství, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Proti vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické nenasytné mafii mafii se musí spojit všichni Lidé, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, na Reportéři ČT ČT 1: Boj o vodu. Rozsudek brněnského soudce se zdůvodněním že zem ovládá mafie.(pořad před čtyřmi lety). Více čtěte ve vláknech diskusí pod Komentáře, Glosy a další články.

Pondělí, 27. listopadu 2023, 11:49Odpovědět

Stávka na Vysočině: Z jihlavského Bosche vyjelo po mítinku u vrátnice na demonstraci do Prahy přes sto odborářů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.