Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jihlavě se u památníku Klíčů sešly desítky lidí, se světly přišli studenti vysoké školy

U památníku Klíčů v Jihlavě si ve čtvrtek desítky lidí připomněly sametovou revoluci a Mezinárodní den studentstva. Průvod se svíčkami, baterkami a lampiony přišel do parku u řeky od Vysoké školy polytechnické. Studenti a další účastníci pak za soumraku pokládali světla k památníku. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který se listopadové pietní akce ve městě účastní pravidelně, uvedl, že není samozřejmostí žít plný život a volit si svou cestu.

Vystrčil ocenil to, jak se v poslední době Češi chovají a jak se staví k výzvám, které vidí ve světě kolem sebe. „Přestože jsme také zvyklí brblat, tak bychom také měli být sebevědomí a hrdí na to, co jsme dokázali, jakým způsobem dokážeme těm druhým pomáhat," uvedl Miloš Vystrčil, který je senátorem za obvod Jihlava.

„Já jsem, přiznám se, velmi hrdý na to, že jsme se tu dneska dokázali sejít v takto hojném počtu," řekl Zdeněk Horák, rektor Vysoké školy polytechnické, který přišel v průvodu se studenty. Květiny ke skulptuře oslavující svobodu a boj za demokracii přinesli také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) a náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová (Piráti).

Události v době německé okupace v roce 1939 a 17. listopad 1989 v Jihlavě přibližuje výstava, která bude ve vestibulu radnice na Masarykově náměstí do konce měsíce. Den boje za svobodu a demokracii uctí jihlavská základní umělecká škola v pátek orchestrálním koncertem v domě kultury.

Památník v podobě svazku klíčů byl u řeky Jihlavy osazený před osmi lety. Zvoněním klíči lidé na demonstracích v roce 1989 vybízeli k odchodu komunistické vůdce. Setkání u Klíčů pravidelně pořádá Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy, na dnešní akci se podílela také vysoká škola.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Spolek za navrácení sochy TGM do Jihlavy

Štítky ČR, historie, pietní, 1989, Jihlava, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A kde je pomník Martinu Šmídovi, hrdinovi protikomunistického odboje 1. a 2. správy StB? A proč není součástí památníku i členská legitimace KSČ, kterých se tak houfně budoucí DEMOKRADÉ zbavovali...? :-D

Neděle, 19. listopadu 2023, 09:24Odpovědět

V Jihlavě se u památníku Klíčů sešly desítky lidí, se světly přišli studenti vysoké školy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.