Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Manželé z Havlíčkobrodska nakoupili dárky pro děti, které doma hračky mít nemohou

Ne každé dítě má to štěstí prožít bezstarostné Vánoce v kruhu svých nejbližších a se stromečkem obsypaným milými dárky. Existují však lidé, kteří si tento fakt uvědomují a snaží se přispět svou troškou do mlýna. Jedna taková rodina se ozvala také Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Na základě odborné konzultace s charitními pracovníky se na Štědrý den hned ve dvou domácnostech rozsvítí očička dětí, které dosud neměly žádné hračky.

Zmíněná rodina, říkejme jí například Novákovi, si nepřála zveřejnit své pravé jméno. Anonymita byla dodržena i z druhé strany, takže Novákovi osobně neznají děti, kterým hračky nakoupili. „S manželkou jsme se rozhodli, že pořídíme nějaké hračky celkem do dvou rodin, tedy třem dětem. Víme, že právě tyto děti prakticky nic takového nemají, a víc vědět nemusíme,“ přemítá pan Novák.  

Tyto děti patří do rodin, k nimž docházejí pracovníci Šipky – sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Právě Šipka bezplatně poskytuje odbornou podporu a pomoc rodinám, které se ocitly v těžké životní situaci. Dochází přímo do jejich domácností, tudíž dokážou vyhodnotit, jaké problémy každou z rodin nejvíce trápí. Vedoucí Šipky Jitka Muzikářová zmínila, že právě před vánočními svátky lidé častěji myslí na rodiny, které nemají prostředky na to, aby svým dětem pořídily dárky. „Stává se tedy, že se nám někdo ozve a chce takovým dětem dopřát hezké Vánoce. Společně pak probereme, co v té dané rodině nejvíce chybí. Většinou se jedná o vzdělávací pomůcky či rozvíjející hračky,“ nastínila Jitka Muzikářová.

Jak pan Novák dodal, samotný výběr dárků pod stromeček měla v jejich případě na starosti hlavně manželka. „Je učitelka, takže přece jen vzhledem ke svému povolání ví lépe, co by se dětem mohlo hodit a líbit. Už z minulosti máme s podobnými osudy své zkušenosti. Žena například učila holčičku, jejíž spolužáci se před Vánoci bavili o tom, co všechno budou mít pod stromečkem, a ona řekla, že nic nedostane. Měla jen tatínka, který byl navíc na Vánoce v práci, takže se o ni starala známá. Tenkrát jsme se s manželkou rozhodli, že této holčičce nějaké dárky předáme,“ vypráví pan Novák.

A co je vlastně vedlo k tomu, aby Ježíškovi s nadílkou pomohli? „Člověku to samozřejmě dělá radost. I když tentokrát ty děti osobně neznáme, jsme moc rádi, že je naše pomoc adresná. Doufáme, že je hračky potěší,“ přeje si pan Novák.

Foto www.milujivanoce.cz | Zdroj Oblastní charita Havlíčkův Brod

Štítky hračka, rodina, Vánoce, okres Havlíčkův Brod, Štědrý den, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Manželé z Havlíčkobrodska nakoupili dárky pro děti, které doma hračky mít nemohou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.