Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Létající andělé, ohnivá show, ohňostroj. Do Jihlavy přijel svatý Martin, dětem opět nadělil zlaté dukáty

Na mnoha místech v ČR dnes projel svatý Martin na koni se svou družinou. Nejinak tomu bylo i v krajské Jihlavě. Zde svatomartinský program probíhal již od dopoledne, a to nejen na jihlavském Masarykově náměstí, ale i v přilehlých ulicích a v parku za Kinem Dukla.

Dopoledne, v symbolický čas 11:11, začalo ochutnávání svatomartinského vína, svařáků, lidé se mohli zapojit i do charitativního prodeje svatomartinských rohlíčků. Za vybrané peníze pořídí pracovníci jihlavské Charity klientům Odlehčovací služby Adapta pergolu. „Pergola bude stát v naší adapťácké zahradě, kde nám takový přístřešek velmi chybí. Našim klientům, kteří jsou převážně imobilní, pergola poskytne bezpečné místo a ochranu před nepřízní počasí,“ vysvětlila vedoucí Odlehčovací služby Adapta Jana Nagyová.

Tradice Svatomartinského průvodu byla v Jihlavě obnovena v roce 1996. Těší se velké popularitě v celém regionu. Zejména kvůli velkolepému ohňostroji se do města sjíždějí tisíce lidí nejen z Jihlavska, ale i ze sousedních okresů.

Loutky, divadelníci, ohnivá show 

Svatého Martina na bílém koni zhruba v hodinovém průvodu doprovodilo kolem 200 postav. „V průvodu byly k vidění loutky svatého Martina, loutky andělů, hudebníci, divadelníci, akrobaté. Nechyběla ohnivá show,“ zmínil za organizátory z Brány Jihlavy Vojtěch Kolář.

Průvod začal v ulici Jana Masaryka, pokračoval ulicí Palackého, Benešova, Věžní, zpět do ulice Matky Boží a Palackého ulice, Benešova a odtud došel na Masarykovo náměstí, kde Martin na pódiu pozdravil všechny přítomné. Po cestě už tradičně mezi návštěvníky rozhazoval zlaté dukáty z čokolády. 

V ulici Matky Boží svatomartinskou družinu přivítali létající andělé. „Holky mají můj obdiv. Jsou super. Jen mi jich v té zimě bylo líto, ještě na těch mokrých tyčích. Mělo to krásnou atmosféru, když jim lidé tleskali ve chvíli, kdy na tyč vyšplhaly," zhodnotila pro Drbnu návstěvnice Jana Fuková z Jihlavy. 

„Děti se těší od pondělka." 

Jihlavský svatý Martin, jako každý rok, přilákal několik tisíc návštěvníků. Ty neodradilo ani typicky podzimní sychravé počasí a drobné mrholení. „Počasí nás neodradilo, věděli jsme, že má drobně pršet, tak jsme se podle toho oblékli. Děti se těší od pondělka, to jsme jim nemohli udělat, abychom letos vynechali. Bylo to krásné, opravdu. Je to nádherná tradice, děkujeme organizátorům,“ řekla s úsměvem redakci Drbny jedna z pravidelných návštěvnic akce Eva Papoušková z Jihlavy. V průvodu šla s manželem a třemi dětmi.

Program v 18 hodin završil ohňostroj a další navazující program. „Ohňostroj byla krásná třešinka na dortu, jak se říká. I když pejskaři asi tohle slyší neradi. Jsme tu už poněkolikáté, průvod jsme viděli až v závěru. Přijeli jsme hlavně na ohňostroj. A teď honem do tepla na grog,“ sdělil Drbně Michal, který nechtěl uvést své příjmení. „S rodinou sem jezdíme pravidelně, máme tu příbuzné, cesty nikdy nelitujeme,“ dodal.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Fuková, Dalibor Mašek

Štítky tradice, sv. Martin, průvod, dukáty, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Létající andělé, ohnivá show, ohňostroj. Do Jihlavy přijel svatý Martin, dětem opět nadělil zlaté dukáty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.