Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

FOTO: Nedělní nebe nad Vysočinou ozdobila polární záře. Takovou jsme nezažili již roky, říkají astronomové

Do České republiky zavítala v neděli večer velice silná polární záře, jakou jsme nezažili už roky. Mezi místa, kde se jasná obloha nad severním obzorem zabarvila do růžova nebo fialova, patřila kromě jižní a střední Moravy také Vysočina.

V Česku byla dneska po setmění mohla být vidět polární záře. Pro její pozorování je vhodná malá oblačnost, dobrý výhled na severní obzor a temná obloha a to nebylo na všech místech republiky. K místům, odkud se na sociálních sítích sdílely obrázky polární záře, patřila jižní a střední Morava, Vysočina nebo jižní Čechy.

Polární záře patří mezi nejkrásnsější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný. Podle astronoma Petra Horálka je současná polární záře důsledkem přímého zásahu Země oblakem nabitých částic ze Slunce, který se uvolnil 3. listopadu dopoledne.

„Dnes před obědem dorazil k Zemi materiál z jedné ze slunečních erupcí. Aktuálně je zemské geomagnetické pole narušené a je naděje na spatření polární záře po setmění. Není vyloučené, že ještě dorazí k Zemi i další, pozdější erupce. V takovém případě by šance na spatření polární záře ještě výrazně vzrostla,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jak dlouho budou nynější polární záře v Česku pozorovatelné, se nedá podle Horálka odhadnout. „Vše závisí na vlastnostech slunečního větru, který k nám po tomto impaktu (dopadu tělesa) proudí. Vědci se ale domnívají, že zvýšená geomagnetická aktivita potrvá dokonce až do 10. listopadu, kdy se v občasných intervalech mohou objevit i další polární záře i nad českým a slovenským obzorem. Pravděpodobně budou viditelné jen fotograficky," uvedl Petr Horálek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČHMÚ | Zdroj ČHMÚ, ČTK

Štítky Vysočina, polární záře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nedělní nebe nad Vysočinou ozdobila polární záře. Takovou jsme nezažili již roky, říkají astronomové | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.