Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihlavský občan na Facebooku opakovaně kritizoval činnost Kronospanu, ten za to po něm chce půl milionu

Půl milionu korun, omluva a stažení problematických videí. To jsou požadavky dřevozpracující společnosti Kronospan z předžalobní výzvy, kterou adresovala Milanu Matějkovi. Jihlavský občan patří mezi dlouhodobé kritiky firmy, která dle něj opakovaně porušuje hygienické limity a zhoršuje Jihlavanům kvalitu života. Kronospan to odmítá, Matějkova na Facebooku sdílená videa považuje za manipulativní a poškozující firmu.

Po předžalobních výzvách musí spolek Ne Kronospadu změnit název. Je to šikana, stěžuje si a plánuje odvetu

Na základě předžalobních výzev právníků společnosti Kronospan byl spolek Ne Kronospadu v Jihlavě, který dlouhodobě vystupuje proti aktivitám v Jihlavě sídlící dřevozpracující firmy, přinucen ukončit činnost pod původním názvem. Po přejmenování...

Milan Matějka bydlí v jihlavské čtvrti Bedřichov, ve které sídlí i průmyslová zóna včetně dřevozpracující firmy Kronospan (ta má v Jihlavě formálně dva závody – CR a OSB). Kromě jiného je i předsedou spolku Ne prachu a hluku z dřevostavby – spolek za zdravou Jihlavu, který se svojí činností už několik let snaží zmírnit dopady její výroby na život občanů. Ve stejném duchu se Matějka prezentuje i na svém soukromém facebookovém profilu, kde opakovaně sdílí videa, která mají prokázat překračování hlukových limitů ze strany společnosti.

„Několik let obtěžuje občany Jihlavy neskutečný hluk vycházející z areálů firmy Kronospan,“ reaguje na redakční dotaz Milan Matějka. „Mnoho občanů si stěžuje na noční hluk několik let a vždy přijde stejná odpověď- krajský hygienická stanice nic nenaměřila a vše je v naprostém pořádku. Ale proč by si mnoho občanů vymýšlelo, že v noci nemohou spát?“ ptá se řečnickou otázkou.

Spolek, jehož je předsedou, provádí měření, jehož výsledky pak Matějka prezentuje na sociálních sítích, obvykle s kritickým komentářem ohledně firmy Kronospan, překročených hlukových limitů a orgánů tyto limity stanovující a kontrolující. „Skutečnost, že tyto orgány nadřazují zájmy zahraniční společnosti nad oprávněnými zájmy obyvatel na zdravé životní prostředí, institut pohody bydlení, je pro nás nepochopitelné a nehodláme se s tím v žádném případě smířit,“ říká Matějka.

Tato tvrzení jsou nepravdivá, říká firma

Sama firma takových příspěvků, dle ní s nepravdivými a poškozujícími informacemi, napočítala od dubna 2021 do září 2023 čtrnáct. Prostřednictvím svého právního zástupce proto Matějkovi zaslala předžalobní výzvu. „Dlouhodobě uveřejňujete o našem klientovi nepravdivá skutková tvrzení, že povoluje povolené hlukové limity, což poškozuje jeho pověst a dobré jméno,“ stojí v dokumentu, který Matějka obdržel v říjnu.

Firmě mj. vadí, že stěžovatel údajně není schopen svoje tvrzení doložit jakýmkoli hodnověrným a přezkoumatelným způsobem, jsou tedy nepodložená a nepravdivá. „Záznamy z těchto amatérských přístrojů jednak nemohou posoudit plnění hlukových limitů a jednak jsou často pořizovány v místech, kde žádné hlukové limity stanoveny nejsou (typicky v oblasti průmyslové zóny). Žádný zodpovědný podnikatel nemůže připustit šíření nepravd o tom, že údajně porušuje stanovená pravidla,“ sdělila firma v tiskové zprávě, kterou redakci Drbny zaslala.

Na základě toho výzva definuje způsob kompenzace ve formě omluvy, smazání zmíněných videí a úhrady 500 tisíc korun na účet firmy Kronospan, to vše do deseti dní od doručení dopisu. Pokud by Milan Matějka této výzvě nevyhověl, je právní zástupce firmy zplnomocněn se práv klienta domáhat soudní cestou.

Předžalobní výzva je nehorázný nátlak, míní Matějka

Nyní už víme, že stěžovatel Matějka ničemu z toho skutečně nevyhověl. „Vůbec nechápu, jak může rakouská firma, jeden z největších znečišťovatelů v ČR, poslat předžalobní výzvu a požadovat 500 tisíc korun za zveřejnění názoru členu spolku a obyvatel města Jihlavy, občanovi České republiky,“ kroutí hlavou Matějka. „Jedná se o nehorázný nátlak a vyhrožování a použití síly peněz,“ dodává s tím, že ho zároveň oslovilo několik právníků, kteří by ho v případné kauze zastupovali i bez nároku na honorář. Příjemně byl Matějka překvapen i tím, že se mu ozvalo mnoho Jihlavanů se zájmem o uspořádání případné veřejné sbírky.

Ve věci samotného měření spolek netvrdí, že jeho měření je profesionální. „Ano, my jsme si velice dobře vědomi, že nejsme držiteli osvědčení o akreditaci nebo držiteli autorizace podle příslušného zákona a že naše měření jsou pouze orientační. O tom se nechceme a ani nemůžeme přít,“ uvědomuje si Milan Matějka, který vzápětí dodává: „Opravdu ale jde o to, kolik cejchů má ten který měřicí přístroj, či kolik razítek má osoba, provádějící měření? Nejde ve skutečnosti opravdu o to zásadní - jak neskutečný hluk musíme ve svých domovech snášet? Téměř 100 dB v noci je skutečně spánek neumožňující a nesnesitelný rámus, který je naprosto nezávislý na tom, je-li měřený certifikovanou osobou s akreditací, či námi,“ hřímá.

Spolek se ve své argumentaci dále opírá o výsledky měření Zdravotního ústavu v Ostravě (ZUSO), které bylo v roce 2021 provedeno pro Krajskou hygienickou stanici kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě (KHS). Ten prováděl kontinuální měření na celkem jedenácti místech v městské čtvrti Bedřichov, kde firma sídlí.

Na místech měření 1 (MM1) a 2 (MM2), která jsou v těsné blízkosti Kronospanu, došlo k překročení povolených limitů a dle ZUSO „z důvodu absence jiného zdroje hluku a těsné blízkosti areálu Kronospan, je možnost ovlivnění naměřených hodnot hluku na daných místech měření v danou dobu měření v noční době prakticky vyloučena, a proto lze konstatovat, že měřeným hlukem je jednoznačně hluk ze sledovaného areálu Kronospan.“

Na všech dalších místech měření 3 (MM3) až 9 (MM9), které byla umístěna v obytných částech, sice také došlo v mnoha případech k překročení hygienických limitů nočního hluku pro měřenou oblast, podobně konkrétní vyjádření jako u MM1 a MM2 však už u nich nenajdeme. Místo rozhodného „ANO“ jako v předchozím případě jsou v protokolu MM3 až MM9 uvedeny dvě hvězdičky, které dle vysvětlivek znamenají „měření nelze hodnotit, protože nelze průkazným způsobem od sebe odlišit zbytkový hluk a hluk posuzovaného zdroje.“

Zatímco spolek tyto závěry a zdůvodnění u MM3 až MM9 považuje za šokující a velmi podivné, KHS, která výsledky měření od ZUSO přijala, dodává, že ani u MM1 a MM2 nelze průkazným způsobem od sebe odlišit hluk posuzovaných zdrojů hluku jednotlivých provozovatelů, kteří v areálu Kronospan působí, a proto jim nelze překračování hygienických limitů prokázat.

„Nemůžeme prokazatelně určit jediný zdroj hluku"

Ohledně měřících míst MM3 až MM9 je interpretace KHS velmi podobná: „Nemůžeme prokazatelně určit jako jediný zdroj hluku provoz areálu Kronospan, protože se k němu přidává směs hluků dalších vzdálených provozoven v průmyslové zóně včetně hluku blízkého města jako celku a hluku vzdálené dopravy.“

KHS zároveň upozorňuje, že vychází z odborných závěrů akreditované laboratoře ZUSO, která samotné měření prováděla. Zvolený postup měření i vyhodnocení závěrů měl být ověřen nezávislou odbornou organizací pro měření a hodnocení hluku v komunálním prostředí. Ta ve svém odborném stanovisku potvrdila, že bylo postupováno zcela v souladu s příslušnou metodikou.

„Takto naměřené hodnoty a jejich vyhodnocení jsou, na rozdíl od měření laickými přístroji nebo aplikacemi pro mobilní telefon, nezpochybnitelné,“ uvádí Kronospan v zaslané tiskové zprávě. Poslední taková kontrola měla být podle firmy provedena v červnu letošního roku. Společnost zdůrazňuje, že o termínu a rozsahu měření není kontrolovaný subjekt informován ani dopředu ani v průběhu kontroly.

S tím Milan Matějka nesouhlasí. „Dle bývalých i současných zaměstnanců vypne Kronospan před měřením vše, co překračuje hlukové limity. Ještě nikdy neprovedli měření za plného provozu všech 3 společností. Je to nad jejich síly a dle jejich vysvětleni zcela nemožné,“ nestačí se divit Matějka, který jménem sebe i spolku, který vede, hodlá proti stávající situaci i nadále bojovat.


 


 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava, Ladislav Jonák

Štítky Kronospan, spolek, předžalobní výzva, Milan Matějka, měření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

I tady platí koho si zvolili do obce, toho mají... Více píšu ve vláknech diskusí.

Sobota, 11. listopadu 2023, 20:02Odpovědět

Mira Glőckner

V noci má být klid a pokud je někde noční provoz, měl by být odhlučněný tak, aby nerušil ve svém okolí kohokoli, včetně zvířat! Jestli se ovšem tady dá naměřit až 100 dB, tak je to do nebe volající prasárna a nejenom jihlavští radní by měli udělat všechno pro to, aby tato fabrika svou výrobu v nočních hodinách neprovozovala.

Neděle, 5. listopadu 2023, 19:06Odpovědět

Jihlavský občan na Facebooku opakovaně kritizoval činnost Kronospanu, ten za to po něm chce půl milionu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.