Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pětiletý Jiřík z Habrů: Transplantaci kostní dřeně absolvoval téměř na poslední chvíli

O pětiletého Jirku a jeho sestru Anetku (13) se stará paní Monika společně s manželem Jiřím. Na narození syna vzpomíná takto: „Jiřík přišel na svět předčasně a od té doby jej provázely zdravotní problémy. Lékaři věděli, že je něco špatně, ale bylo těžké identifikovat co. Měli podezření na různá onemocnění, ale z výsledků nic nevycházelo jednoznačně. Nakonec pomohlo vyšetření Anetky, díky kterému mohla být Jiříkova diagnóza stanovena. Velkou zásluhu na tom měl špičkový tým lékařů Fakultní nemocnice v pražském Motole.“

Finální diagnózou byla nejtěžší forma kombinovaného imunodeficitu, který způsobuje velkou náchylnost k jakýmkoli infekcím. Novorozenci s touto diagnózou se z pravidla dožívají jednoho roku, Jiřík měl tedy velké štěstí. Jediným možným řešením takto závažného imunodeficitu je transplantace kostní dřeně. Dárce se pro Jiříka začal hledat ihned, jeho stav se navíc začal prudce zhoršovat. Transplantace tedy přišla v květnu 2016 téměř na poslední chvíli.

Po transplantaci bylo nutné dodržovat přísné hygienické podmínky. „Od narození měl Jiřík zvláštní režim, po darování kostní dřeně se však ještě zpřísnil. Jeho imunita byla na úplném minimu. Odstranili jsme z domova různé lapače prachu, koberce, závěsy, záclony, museli jsme vyměnit i sedačku. Součástí léčby je také nízkobakteriální strava, kdy musí být jídlo čerstvé a ideálně v té nejlepší kvalitě. Nic nesmíte znovu ohřívat,“ vysvětluje paní Monika.

Aktuální stav Jiříka stále vyžaduje celodenní péči, z tohoto důvodu paní Monika přerušila dočasně své zaměstnání. Příjem rodiny tak klesl, zatímco výdaje na léčbu jsou vysoké. Ve Fakultní nemocnici Motol jim byla nabídnuta sociální pracovnicí pomoc nadace Dobrý anděl. Od té doby jim chodí každý měsíc finanční příspěvky. „Za pomoc Dobrých andělů jsme velmi vděční. Z příspěvků hradíme častou dopravu do pražské nemocnice Motol (jezdíme nyní 1x týdně), dále speciální stravu a další potřeby pro Jiříka. Protože má navíc problémy s citlivou kůží, užívá speciální kosmetiku a prací prášek, který koupíte jen v lékárně a je velmi nákladný,“ říká paní Monika. Na návrat do zaměstnání zatím nemůže ani pomyslet. Nyní je pro celou rodinu prioritou, aby se Jiřík vyléčil a užíval si běžných dětských starostí. Držíme jim palce!

186 rodin s dětmi z kraje Vysočina již zažádalo o pomoc Dobrých andělů.

Nadace DOBRÝ ANDĚL pomáhá rodinám s dětmi, kde rodič nebo dítě má onkologické onemocnění nebo jinou vážnou nemoc. Cílem je pravidelná finanční pomoc, která pomůže zvládnout rodině situaci snadněji. Vážnou diagnózu často doprovází ztráta či přerušení zaměstnání jednoho z rodičů.

Máte chuť zapojit se také? Dobrým andělem se můžete stát na www.dobryandel.cz. Nadace DOBRÝ ANDĚL odevzdá Vaše příspěvky do posledního haléře rodinám s dětmi, protože její provoz je financován ze soukromých prostředků zakladatelů a dalších filantropů.

Tisková zpráva | Zdroj Nadace Dobrý anděl

Štítky kostní dřeň, diagnóza, Fakultní nemocnice v Motole, nemoc, Nadace Dobrý anděl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětiletý Jiřík z Habrů: Transplantaci kostní dřeně absolvoval téměř na poslední chvíli | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.