Pokud máte v mrazáku kuřecí maso, pak zbystřete. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přišla s upozorněním ohledně dalšího masa, u něhož laboratorní rozbor prokázal přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.
Podle SZPI jde hned o dva výrobky, oba prodává Makro. V prvním případě jde o čerstvé kuřecí řízky pocházející od výrobce WE Trade ze Slovenska. Jak ale uvádí etiketa, šlo o kuřata chovaná a poražená na Ukrajině. „Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 31.08.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ upozornil v tiskové zprávě za SZPI Marek Bartík.
Jako druhý problematický výrobek se ukázalo hluboce zmrazené kuřecí maso bez drobů značky Qualiko pocházející rovněž z Ukrajiny. To mělo datum minimální trvanlivosti do 20. prosince 2024. Toto zboží Makro ihned stáhlo z prodeje. „SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,“ dodává Marek Bartík.
Tento případ nebyl v poslední době jediný. Na podobně závadné maso upozornila SZPI během uplynulých tří měsíců hned třikrát.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.