Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Další kuřecí maso ze zahraničí obsahovalo salmonelu. Nebezpečné může být, i pokud ho mají lidé v mrazáku

Pokud máte v mrazáku kuřecí maso, pak zbystřete. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přišla s upozorněním ohledně dalšího masa, u něhož laboratorní rozbor prokázal přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.

Salmonelóza

Jedná se o onemocnění, ke kterému nejčastěji dochází požitím infikované potraviny. Především to bývá syrové maso (nejčastěji drůbeží a vepřové). Dále mohou být kontaminovány cukrářské a lahůdkářské výrobky, u kterých je vysoký podíl ruční práce. Riziková je konzumace syrového mléka. Salmonelóza má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24-48 hodin.

Charakteristické jsou průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve. Někdy se objevuje i zvracení, téměř vždy je přítomna horečka. U malých dětí, starších a oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být smrtelná. 

Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Podle SZPI jde hned o dva výrobky, oba prodává Makro. V prvním případě jde o čerstvé kuřecí řízky pocházející od výrobce WE Trade ze Slovenska. Jak ale uvádí etiketa, šlo o kuřata chovaná a poražená na Ukrajině. „Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 31.08.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ upozornil v tiskové zprávě za SZPI Marek Bartík.

Staženo z prodeje 

Jako druhý problematický výrobek se ukázalo hluboce zmrazené kuřecí maso bez drobů značky Qualiko pocházející rovněž z Ukrajiny. To mělo datum minimální trvanlivosti do 20. prosince 2024. Toto zboží Makro ihned stáhlo z prodeje. „SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,“ dodává Marek Bartík.

Tento případ nebyl v poslední době jediný. Na podobně závadné maso upozornila SZPI během uplynulých tří měsíců hned třikrát.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa

Štítky kontrola, inspekce, kuřecí, maso, salmonela, Makro, SZPI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další kuřecí maso ze zahraničí obsahovalo salmonelu. Nebezpečné může být, i pokud ho mají lidé v mrazáku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.