Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Stavba budovy Střední školy obchodní započala před 115 lety

PR článek

Od té doby se změnilo mnohé, budova prošla celou řadou modernizací, tak aby splňovala současné nároky na vzdělávání za pomoci moderních technologií. Při poslední rekonstrukci z léta 2023 byl odhalen 115 let starý klenutý strop, který nám stáří budovy, jejíž základní kámen byl položen v roce 1908, stále připomíná. Jak se budova, ale i podmínky pro vzdělávání proměňovaly v čase, budete moci zjistit osobně na speciálních Dnech otevřených dveří 13. - 14. října, které škola k tomuto výročí pořádá.

Budova vznikla pro potřeby české obchodní školy

Obchodní a průmyslová komora na svém zasedání 4. září 1907 rozhodla, že zřídí trvalou památku Jeho Veličenstva císaře a krále Franze Josefa I., a to novou budovu pro českou obchodní školu. Jak uvádí Jan Schinko, komora byla česká instituce, která prosazovala české školy, český průmysl, zemědělství, železnice, jejím prvním prezidentem byl proslulý českobudějovický rodák – Adalbert Lanna.

„V prvních dnech květnových 1908 bylo započato se stavbou, v níž pro příznivou pohodu až do vánoc toho roku mohlo býti pokračováno. Na jaře 1909 provedeny byly práce uvnitř budovy a současně pracováno na vnitřním zařízení. Škola obchodní přestěhovala se o prázdninách do nové budovy, která dne 20. září 1909 odevzdána byla svému účelu.“ (Zpravodaj II. sekretář cís. rada Dr. A. Maysl: Zpráva stavebního výboru a kuratoria obchodní školy o provedení stavby budovy a závěrečných účtech)

Českobudějovický publicista Jan Schinko dále dodává, že v roce 1908 to byla velmi moderní školní budova.

Architekt budovy projektoval i známé Divadlo na Vinohradech

Projekt budovy v novorenesančním stylu se secesními prvky vypracoval architekt Alois Čenský, z jeho projektů vychází i budova pražského Divadla na Vinohradech. Na fasádě je umístěna mozaika boha Merkura, který je patronem obchodu, zisku a cestování. Mozaika pochází z rukou českého mozaikáře Viktora Foerstera, který se tomuto řemeslu vyučil v Itálii. Jeho mozaiky v byzantském stylu nacházíme na průčelích mnoha kostelů u nás i v zahraničí, z nejznámějších jmenujme například výzdobu Emauzského kláštera v Praze. K jeho dalším dílům v Českých Budějovicích patří mozaika na fasádě kostela Panny Marie Růžencové. Mozaika byla v průběhu let značně poničena a po roce 1948 dokonce odstraněna, na své původní místo se vrací až v roce 2003 zásluhou restaurátora Františka Tesaře.

V roce 1992 začíná budova opět sloužit svému původnímu účelu

Po roce 1921 byla v budově přerušena vzdělávací činnost. Školní budova byla v roce 1932 rozšířena o funkcionalistickou přístavbu, kterou projektovali pražští architekti Josef Kubín a Jindřich Lášek. V dobách komunistické totality v budově sídlil krajský výbor KSČ a poté Generální ředitelství
VHJ Koh-i-noor. Žáci se do školy opět vrací až ve školním roce 1992/1993, ve kterém budova začíná opět sloužit svému původnímu účelu – odbornému vzdělávání.

Projekty, které škole přinesly nejen moderní vybavení

Kvalitní vybavení, úspěšní žáci, spokojení pedagogové – k tomu všemu dopomáhají finanční prostředky zřizovatele – Jihočeského kraje, ale také projekty podpořené z ESF nebo ROP, které Střední škola obchodní, jejíž ředitelkou je od roku 2002 Mgr. Jarmila Benýšková, v posledních dekádách realizuje. Historická budova školy se přizpůsobuje aktuálním potřebám, buduje se bezbariérový přístup, Wi-Fi sítě, počítačové koutky, dotykové informační panely na chodbách, jazykové laboratoře, specializované učebny pro výuku odborných předmětů – fiktivní firmy, chemické laboratoře, multifunkční učebna, kvalitní zázemí pro žáky a pedagogy.

Dny otevřených dveří

Zajímá vás, jak se za 115 let budova proměnila? Jak vypadá zázemí, které splňuje současné potřeby žáků a učitelů pro kvalitní vzdělávání? Jaké aktivity a projekty škola za více jak 30 let na trhu vzdělávání realizovala? Zavítejte ve dnech 13. – 14. října na mimořádné Dny otevřených dveří a zjistěte třeba i to, kam se škola bude ubírat v blízké budoucnosti.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Střední škola obchodní, historie Českých Budějovic, Dny otevřených dveří, vzdělávání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba budovy Střední školy obchodní započala před 115 lety | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.