Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V úterý naměříme až 29 stupňů, zřejmě padnou teplotní rekordy. Pak se skokově ochladí

Teploty tento týden překonají zřejmě i rekordně horký konec září, v úterý mohou vystoupat až na 29 stupňů Celsia. Od středy se pak skokově ochladí na 15 až 19 stupňů. Podobné teploty pak vydrží až do konce týdne. Vyplývá to z týdenní předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Po většinu týdne se také budou v Česku objevovat přeháňky, v úterý se mohou vyskytnout i bouřky.

Minulý týden přinesl opakovaně rekordně vysoké teploty, které překonaly i 28 stupňů. O víkendu se sice ochladilo, ale na dnešek meteorologové předpovídají až 27 stupňů a jasno až polojasno bez přeháněk.

Jasné bude také úterý a teploty oproti dnešku ještě vzrostou. Na většině území Česka bude stále maximálně 27 stupňů, v Čechách se ojediněle mohou teploty dostat až na 29 stupňů. „V tento den k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ve výšce kolem 1500 metrů nadmořské výšky bude teplota kolem 17 stupňů Celsia, což jsou hodnoty, které běžně vídáme v červenci, ale nikoli v říjnu. Pro představu, odpolední maxima v úterý budou někde i o 12 stupňů Celsia nad dlouhodobým normálem," sdělili pracovníci ČHMÚ na síti X.

Úterní teploty by tak mohly podle ústavu překonat na řadě meteorologických stanic nejen teplotní rekordy pro 3. říjen, ale i pro celý měsíc říjen, a to zvláště na jihu Čech. Právě v jižních Čechách, v Českých Budějovicích, byla podle ČHMÚ zaznamenána 4. října roku 1929 jediná tropická teplota v říjnu na území Česka. Dosáhla tehdy 30,3 stupně. „Tento rekord s nejvyšší pravděpodobností překonán nebude, ale je možné, že se mu na některých stanicích v Čechách docela přiblížíme," doplnili meteorologové.

Zbytek týdne bude výrazně chladnější. Už v úterý se večer zatáhne a mohou se objevit přeháňky i bouřky. Od středy do pátku pak bude oblačno a polojasno s přeháňkami či deštěm a nejvyšší denní teploty budou většinou mezi 15 až 19 stupni.

O víkendu se pak vyjasní a přeháňky ustanou. Oteplí se už jen mírně, na 16 až 21 stupňů. Při celodenním slunečním svitu by mohly teploty dosáhnout i 23 stupňů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Surprising_Shots

Štítky počasí, týden, předpověď, meteorologové, podzim, ČHMÚ, teplota, srážky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V úterý naměříme až 29 stupňů, zřejmě padnou teplotní rekordy. Pak se skokově ochladí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.