Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Světová rarita v jihlavské zoo, narodila se tu trojčata scinka šalamounského

Jihlavská zoologická zahrada se může pochlubit dalším výjimečným odchovem. Narodila se zde hned trojčata scinků šalamounských, což je celosvětová rarita.

Po nedávném světovém úspěchu, kdy se v Zoo Jihlava vylíhla mláďata aligátorů čínských, přišla zahrada s další raritou ze svých terárií. Na svět totiž přišla trojčata scinků šalomounských (Corucia zebrata). „Jedná se doopravdy o raritu, jelikož u těchto scinků většinou přichází na svět jedno veliké mládě, někdy dvojčata. Právě dvojčata se u nás už několikrát narodila, ale trojčata máme v historii poprvé a i celosvětově se jedná o raritu,“ infomuje Simona Kubičková, vedoucí markentingového oddělení zoo.

Návštěvníci je mohou malé scinky vidět v expozici společně s rodiči, jejich terárium se nachází na horním podlaží Tropického pavilonu. Přesto je potřeba se připravit na to, že přes den se rodina scinků ukrývá pohromadě ve stromové dutině. „Tento druh chováme v Jihlavě od roku 1989 a za tu dobu se zde narodilo 38 mláďat,“ dodává Kubičková.

Scinkové šalomounští jsou stromovým druhem, velice dobře šplhají díky silným drápům a pomáhají si chápavým ocasem. Právě díky tomu, že se jejich ocas přizpůsobil, aby jim byl nápomocný během šplhání na stromy, tak ztratil schopnost autotomie, čili ho nemohou odvrhnout jako jiné druhy ještěrů (kteří ho odhazují v případě nebezpečí).

Tento druh žije v trvalých párech, které tvoří velké rodinné skupiny. Samice po 6 až 8měsíční březosti rodí jedno velké mládě, které dosahuje velikosti více jak třetina dospělého jedince, někdy se mohou narodit zmiňovaná dvojčata. Dospělí jedinci se živí výhradně rostlinami, mláďata konzumují trus rodičů, aby si vybudovali specifickou střevní mikrofloru, která jim pomáhá během trávení.

Ohodnoť článek

Foto Daniela Oberreiterová, Zoo Jihlava | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, mláďata, scink šalamounský, odchov, rarita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světová rarita v jihlavské zoo, narodila se tu trojčata scinka šalamounského | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.