Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jihlava požádá o dotaci na opravu domu v ulici Matky Boží. Cena bude kolem 35 milionů korun

Jihlava požádá o dotaci na opravu památkově chráněného domu v ulici Matky Boží. Dřív se v něm bydlelo, poslední léta není využívaný. Radnice má v plánu udělat jeho celkovou rekonstrukci, což bude stát přibližně 35 milionů korun. Pak budou v této památce prohlídky zaměřené na stavební vývoj domu a dobový standard bydlení do roku 1945. Vyplývá to z údajů, které poskytl mluvčí města Radovan Daněk.

Budova naposled sloužila k nájemnímu bydlení, byl v ní jeden byt. „Od října 2014 je objekt volný a neužívaný. Je třeba ho opravit," uvedl mluvčí Radovan Daněk. Kulturní památkou je dům od roku 2016. O dotaci na jeho opravy město požádá v programu IROP.

Dům Matky Boží 35 je u minoritského klášterního kostela a blízko Brány Matky Boží, již se město v nejbližší době také chystá opravovat. V horních patrech brány pak bude nová interaktivní expozice zaměřená na vývoj městského opevnění. Expozice v domě Matky Boží by na ni měla tematicky navazovat.

Co všechno se bude opravovat? 

U domu je potřeba opravit střechu, fasádu, vnitřní části a dvorní trakt. Historicky hodnotné prvky budou restaurované, aby byla památka zachovaná v co nejautentičtější podobě. Opravy by mohly začít v příštím roce, uvedla radnice na webu.

Náklady na rekonstrukci Brány Matky Boží podle dřívějších údajů také převýší 30 milionů korun, i tuto akci by chtělo město uskutečnit s pomocí dotace. Hranolová věž s vyhlídkou je vysoká 24 metrů, podle památkového katalogu je jedinou dochovanou bránou z původních pěti středových městských bran. Nyní v ní je turistické informační centrum, expozice s modelem města z 15. století, k vidění tam jsou také reprodukce obrazů malíře Gustava Kruma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dům, historie, dotace, správa, stavby, památky, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava požádá o dotaci na opravu domu v ulici Matky Boží. Cena bude kolem 35 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.