Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Jihlavská zoo začíná chovat malé africké antilopy chocholatky modré. Zatím se v klidu zabydlují

Jihlavská zoologická zahrada rozšířila chov o malé africké antilopy chocholatky modré. Samce a samici dostala ze zoo ve Francii. Expozice chocholatek je poblíž pavilonu žiraf. Cesta kolem ní je dočasně uzavřená, aby měla zvířata dostatečný klid na zabydlení, sdělila Simona Kubičková z marketingového oddělení jihlavské zoo.

„Jak jsme avizovali začátkem roku, jedním z očekávaných přírůstků do naší zoo pro letošní rok byly chocholatky modré," uvedla Simona Kubičková. Tyto antilopy pocházející ze střední Afriky váží do čtyř kilogramů. „Jsou opatrné a tajemné," řekla. Jihlavská zoo dostala čtyřletá zvířata.

Letos v únoru zástupci zoo uvedli, že výběh pro chocholatky stál skoro dva miliony korun. Ředitel zoologické zahrady Jan Vašák tehdy řekl, že se tento druh antilop chová málo, v Evropě ho má jen několik zahrad. Chov podle ředitele není snadný, protože jde o lekavá zvířata.

Monogamní páry 

Chocholatky modré západní jsou nejmenším druhem chocholatky. Tvoří monogamní páry. Své území si značí výměškem ze žlázy poblíž očí, který otírají o trávu, větve nebo kůru. Rohy mívají obě pohlaví, u samice jsou někdy téměř neviditelné, uvedla Kubičková. Zadní končetiny mají chocholatky delší než přední, což jim pomáhá v případě nebezpečí se rychle odrazit a utéct do bezpečí.

Zoologická zahrada v Jihlavě je příspěvkovou organizací města. Chová přes 270 druhů exotických zvířat, zaměřuje se na primáty, šelmy, kočky a plazy. Vloni měla rekordní návštěvnost, přišlo přes 353.000 lidí. Letošním významným chovatelským úspěchem zoo je narození čtyř aligátorů čínských, vylíhli se koncem července. Aligátoři čínští patří mezi kriticky ohrožené druhy zvířat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Viduna

Štítky ČR, příroda, zajímavosti, zoo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihlavská zoo začíná chovat malé africké antilopy chocholatky modré. Zatím se v klidu zabydlují | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.