Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Poznejte Třebíčsko na kole

PR článek

Třebíčsko protínají dvě páteřní cyklotrasy nadregionálního významu. Cyklotrasa č. 26 Jihlava-Třebíč-Raabs až do Třebíče sleduje tok řeky Jihlavy a poté se stáčí na jih. Druhou cyklotrasou je tematická Mlynářská stezka. Oblastí Třebíčska prochází okolím Náměště nad Oslavou a Mohelna. Vydejte se po stopách mlynářského řemesla a architektury.

Třebíčsko nabízí nespočet cyklotras a cyklostezek různé obtížnosti. Vydejte se poznávat malebnou krajinu, historické památky, objevte zajímavé příběhy a osobnosti Třebíčska. Ochutnejte regionální produkty nebo odhalte um našich šikovných lidí. Jihovýchod Vysočiny zve k pohodové i aktivní dovolené. U nás jsou cyklisté vítáni!

Z Jihlavy až do Rakouska

Vaší první zastávkou na cyklotrase č. 26 na Třebíčsku může být Čechtín. Najdete tady Muzeum svatebních šatů, nejstarší šaty pochází z doby První republiky. Sama majitelka muzea šije svatební šaty. Při jízdě do Třebíče si užijete nádherné výhledy do krajiny, projíždíte oblastí regionu s podhorským rázem. V Třebíči upoutají vaši pozornost říční lázně na Polance. Autorem stavby je Bohuslav Fuchs. Podle jeho návrhu vznikla také budova spořitelny na Karlově náměstí. Když už budete na náměstí, v místním informačním centru využijte služeb touristpointu a vydejte se ochutnávat Třebíč. Nejen gastronomii, ale také památky a zážitky. Třebíč je jedním ze tří míst na Vysočině, pyšnícím se zápisem svých památek na prestižním listu UNESCO. Lávka přes řeku vás zavede do unikátní židovské čtvrti. Nechte si v ní vyprávět příběh Antonína Kaliny – zachránce židovských dětí. V úzkých uličkách objevíte množství kaváren, řemeslných dílen a krámků. Nezapomeňte ani na židovský hřbitov, jeden z největších na Moravě. Cestou ke hřbitovu vás bude doprovázet panorama areálu bývalého benediktinského kláštera, kde čekají na vaši návštěvu románsko-gotická bazilika sv. Prokopa ze 13. století, Muzeum Vysočiny nebo interaktivní expozice pro děti Cesty časem. Vyměňte na chvíli kolo za inline brusle a vyzkoušejte je na sportovním okruhu Zámiš-Bažantnice.

Z města památek UNESCO do moravského Versailles

Za Třebíčí se otevírá kopcovitá krajina. Pohled na ni se vám otevře z rozhledny na Pekelném kopci, odkud dohlédnete i na nedaleký kopec Sádek, na jehož svazích se rozprostírají jedny z vinic na Vysočině. Místní vinařství nabízí ubytování, exkurze nebo kulturní program několikrát do roka. Cesta pozvolna klesá k Jaroměřicím nad Rokytnou. Dominantou města je rozsáhlý barokní zámek obklopený francouzskou zahradou přecházející do anglického parku. Doporučujeme návštěvu nedávno zrekonstruovaného chrámu sv. Markéty, barokní perly Vysočiny. V Jaroměřicích na místní škole působil český básník Otokar Březina. Dům, ve kterém Březina v Jaroměřicích bydlel, je dnes sídlem muzea. Jaroměřice jsou také místem posledního odpočinku básníka.

Moravské Budějovice, město na císařské silnici

Při příjezdu k městu vás upoutá už z dálky věž kostela sv. Jiljí, do konce září se je přístupná od pátku do neděle odpoledne. S příběhem města a zámku seznamují expozice v Muzeu řemesel, které prošlo zdařilou rekonstrukcí. Druhou expozicí jsou řemesla jihozápadní Moravy. Součást muzea je také budova bývalých masných krámů s expozicí venkovských řemesel. Moravské Budějovice jsou rodištěm nebo působištěm několika významných osobností nadregionálního významu. Například operetního skladatele Ralfa Benatzkyho nebo moravského archeologa Jaroslava Palliardiho, přímého potomka Ignáce Jana Nepomuka Palliardiho, autora knihovny Strahovského kláštera. Z rodu Wallisů, majitelů panství, pocházel Josef František hrabě Wallis, ministr financí rakousko-uherské monarchie a autor měnové reformy.

Za historií a vůní čaje do Jemnice

Kolem hrobky rodiny Pallavicini, posledních majitelů jemnického panství, přijedete do Jemnice. Z návrší u hrobky budete mít Jemnici jako na dlani. Navštivte výjimečně přístupnou hrobku běhen Dnů evropského dědictví v září. Zajímavá místa Jemnice spojují tři značené okruhy. K unikátním technickým památkám ve městě patří středověký vodovod s haltýřem, na první pohled vás také upoutají hradby se třemi baštami a dvěma barbakány nebo gotický kostel sv. Víta s podzemními prostory. Hned vedle kostela roste Svatovítská lípa o stáří asi 800 let. V prostorách místního informačního centra je otevřena půjčovna elektrokol a zakoupíte v něm také čaje od tradičního českého výrobce. O letních prázdninách doporučujeme navštívit přírodní koupací biotop, jediný na Třebíčsku. Až do října o víkendech je v provozu výletní vlak, který vám usnadní cestu z Moravských Budějovic. Za Jemnicí cyklotrasa opouští Vysočinu a pokračuje do Rakouska, do městečka Raabs an der Thaya.

Po stopách mlynářského řemesla a architektury

Mlynářská stezka vede údolím řek a jejich okolím, Na Třebíčsko vás k nám přivede ze Žďárských vrchů a pokračuje až na Znojemsko. Skupiny balvanů a skalních útvarů vytváří typickou krajinu části Třebíčska. Volně rozeseté balvany daly průchod lidské představivosti a vzniklo mnoho pověstí. V blízkosti obce Kamenná najdete útvary pojmenované Čertova ruka a Čertův kámen. V lesích dodnes objevíte kolomazné kameny. Nad Kamennou vznikla díla místního kováře – zvonička a sluneční hodiny, které představují zároveň rovnodennost. Most s nejbohatší sochařskou výzdobu na Moravě překonává řeku Oslavu v Náměšti nad Oslavou. Místní zámek je spojený s hudební minulostí, koncerty se zde konají i dnes. Kastelán zámku je dokonce varhaníkem, každoročně hraje na varhany v bazilice sv. Prokopa v Třebíči při novoročním koncertu. Pod Náměští vytváří řeka Oslava jedno z nejkrásnějších údolí v České republice. Sesedněte z kola a vydejte se ho objevovat. Přímo na vlakovém nádraží v Náměšti funguje cyklopoint. Na kole není údolí pro svůj kaňonovitý ráz sjízdné, trasa lemuje pouze jeho okraj. Na okraji Mohelna nad meandrem řeky Jihlavy se rozkládá přírodní rezervace Mohelenská hadcová step se suchomilnou květenou a unikátní faunou.

Památky, zážitky, zajímavé příběhy, regionální produkty a krásnou přírodu – to vše objevíte na Třebíčsku. Naplánujte si k nám výlet na kole a zamilujete si u nás vše, co mají rádi i místní.

Projekt „Marketingové aktivity destinace Třebíčsko - moravská Vysočina“ je realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Třebíč, Třebíčsko, cyklotrasa, výlet, turismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poznejte Třebíčsko na kole | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.