Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přeplněný Magmafest čelí kritice, byly nekonečné fronty. Chyby nastaly, ale o bezpečnost bylo postaráno, říká pořadatel

Dvoudenní hudební festival Magmafest, který se o uplynulém víkendu konal na jihlavském amfiteátru, zanechal u některých jeho návštěvníků hořkou pachuť. Na vině měla být nezvládnutá organizace - kromě nekonečných front na pivo, chybějících toaletních papírů na mobilních záchodech a dalších kapacitních nedostatků měly být podle některých problémy i s bezpečností. Pořadatel jisté chyby přiznává, zároveň však upozorňuje, že k žádnému excesu nedošlo.    

Pořadatelého Magmafestu zvolili pro letošní ročník formát dvoudenní akce a slibovali si vysokou návštěvnost. „Po loňském ročníku lidé zareagovali nejlepším předprodejem v historii Magmafestu,“ potvrdili na facebooké události. Jenže zejména v pátek bylo návštěvníků tolik, že nedostačovala připravená infrastruktura, což výrazně snížilo komfort příchozích. A zejména na sociálních sítích za to pořadatelé sklidili silnou vlnu kritiky.

„Páteční Magmafest byl kombinací únikovky, boje o přežití a snahy o překonání rekordu v přecpání letňáku,“ nebrala si ve svém komentáři servítky Věra Procházková. Z proklamovaného piva bez front se prý utvořil setrvalý chumel lidi, co čekal na svůj oblíbený nápoj čekal hodinu. „Situace byla tak tragická, že lidi stáli v jakékoliv frontě smíření s tím, že na konci vypijí cokoliv, co tam poteče,“ dodává ironicky.

Kvůli těmto problémům prý bylo v davu složité najít někoho, kdo by byl opilý. „Za dvacet let to by můj nejstřízlivější a nejlevnější festival,“ našel jakési výhody nekonečných front Ondřej Mačkal. Méně smířlivý byl Jan Čermák. „Fuck off lidi, hlavně že nám přinesete peníze a my vyděláme, zbytek je nám u řiti - to je motto pořadatelů. Přesně musí vědět kapacitu i počet prodaných lístků na místě, překročením kapacity snížili komfort těch, co už přišli.“

Problémy s kapacitou přiznává za organizátory i Roman Neufus. „Měli jsme stanovený maximální počet lidí hluboko pod kapacitou letního kina, jenže během dne dorazily zdaleka další stovky lidí bez lístku a my podlehli a rozhodli, že je pustíme,“ vyjádřil se v úterý odpoledne v tiskovém prohlášení. Neufus ale vylučuje, že by se tak pořadatelé rozhodli kvůli honbě za ziskem. „To jsme vstupenku mohli dvojnásobně zdražit, šlo nám o samotného fanouška,“ tvrdí.   

Organizátoři si jsou vědomi, že výčepy na absolutní masu lidí nestačily. „To beru samozřejmě na sebe. Příští rok areál ještě lépe připravíme a využijeme, postavíme další pivní městečko,“ slibuje Roman Neufus. Ten má za to, že v průběhu festivalu jinak nedocházelo k dalším problémům. „Nezaznamenali jsme jediný exces nebo problém, navzdory vedrům nemusela ani jednou vyjíždět sanitka. Všichni se v hledišti bavili, kotel pro kapely byl naprosto úžasný,“ chválí fanoušky.     

Návštěvníci však na akci našli další organizační nedostatky. Krátce po zahájení festivalu měl dojít toaletní papír na mobilních záchodech, ten, kdo si zakoupil jídlo, neměl možnost sednout si a sníst si ho u stolu. Nepotěšila ani absence bočních projekcí, tudíž ti, co nebyli přímo u pódia, neměli možnost vidět, co se na něm děje. „Příště dáme LED obrazovku do prostoru směrem ke stánkům a zvětšíme stage,“ bere si ponaučení Neufus.   

Za zmínku stojí i bezpečnostní aspekt akce. „Schody totálně plný, nedalo se projít, nechápu, proč tohle ochranka přehlížela,“ kroutí hlavou Tereza Šibravová. „Všude vše zamčené, od vrchních branek neměla ostraha ani klíč. Tam se něco stát, tak tam asi všichni pochcípeme,“ dodává s tím, že celý rok se na Magmafest s rodinou těšila a oba dva dny odcházeli znechucení domů. 

„Lidí víc než na Vysočina Festu a to podstatně, prostě pořadatelsky zcela podhodnocená a nezvládnutá akce. Bezpečnostní rizika na maximu. Možná jste si letos vydělali, ale příští rok vám tam nikdo nepůjde. Díky, už ne,“ mrzí Věru Procházkovou.    

Roman Neufus výrazně oponuje a tvrdí, že bezpečnost všech zůstala zachována. Situace v jihlavském amfiteátru se poněkud vylepšila během sobotního programu. „Okamžitě jsme zareagovali a areál od rána pro přijíždějící zavřeli. Vše fungovalo super. Ale omluva to není. Jsem jen člověk a udělal jsem chybu,“ uzavírá.     

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Irena Dlouhá

Štítky Magmafest, festival, Jihlava, kritika, organizace, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přeplněný Magmafest čelí kritice, byly nekonečné fronty. Chyby nastaly, ale o bezpečnost bylo postaráno, říká pořadatel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.