Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Červencová vedra na Vysočině pomohla kempům, hradu Roštejn turistů ubylo

Teplé červencové počasí svědčilo na Vysočině kempům u vody, víc plno než před rokem bylo podle ankety první prázdninový měsíc v jihlavském akvaparku Vodní ráj. Oslovení správci památek uváděli, že v tomto roce mají podobnou návštěvnost jako loni nebo o něco nižší. Na hrad Roštejn u Telče přišlo od 1. dubna do 23. července okolo 17 300 lidí, přibližně o desetinu méně než ve stejném období před rokem.

"Pokles je markantní zejména v právě probíhajícím měsíci, kdy se meziročně návštěvnost snížila ještě o něco více," sdělila Kateřina Rozinková, kastelánka hradu Roštejn. Lidí přicházelo méně v době velkých veder. Předpokládá také, že poměrně velká část turistů, kteří loni volili tuzemskou dovolenou, jela letos do zahraničí. "Zároveň nás ale těší poměrně velké množství školních a nyní táborových skupin, které se nám po covidu vrací v plném rozsahu," uvedla kastelánka.

Hrad Roštejn je v majetku Kraje Vysočina, stejně jako hrad Kámen na Pelhřimovsku. Původně měl kvůli připravované rekonstrukci zůstat hrad Kámen letos zavřený. Zahájení stavebních prací je ale odsunuté na září. Kastelánka Zlata Vobinušková je s dosavadní návštěvností spokojená. Do 25. července přišlo 10 500 lidí, skoro o 500 víc než loni stejnou dobou. Hrad bude naposled otevřený poslední víkend v srpnu. "Pak bude velké balení a stěhování veškerého mobiliáře a pak už rekonstrukce," řekla.

V Autokempingu Pilák na břehu Pilské nádrže ve Žďáru nad Sázavou je zatím obsazenost podobná jako obvykle, řekla správkyně Ladislava Procházková. Podotkla, že když bylo hodně teplo, bylo v kempu víc stanů než v minulých sezonách.

V Campu Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku bylo hodně plno v prvním červencovém týdnu se státními svátky. "Teď už se to zase ustálilo a je to tak, jak to bývá," řekl provozovatel kempu Eduard Jakwerth. S letní sezonou je zatím spokojený. "Myslím si, že se vrátilo hodně Čechů, máme klientelu hlavně z Česka. Cizinců není moc," uvedl.

Ve venkovních bazénech jihlavského Vodního ráje se od začátku prázdnin do 23. července vykoupalo skoro 16 500 lidí, bylo jich o 2100 víc než loni za celý první prázdninový měsíc. Celková letošní návštěvnost venkovní části akvaparku byla ale zatím přibližně o 2000 osob nižší než loni, i kvůli tomu, že se kvůli rozsáhlým opravám dlažby otevřela až 24. června, o 13 dní později než před rokem. "S červencem jsme spokojeni. Pokud by taková návštěvnost byla i ve druhém měsíci letních prázdnin, tak to můžeme považovat za vydařenou sezonu," řekl Martin Málek ze Služeb města Jihlavy.

Branami jihlavské zoologické zahrady letos do konce června prošlo skoro 146 tisíc lidí, v porovnání s prvními šesti měsíci minulého roku jich bylo méně zhruba o 3700. Za prvních 22 červencových dnů návštěvnost zoo převýšila 50 tisíc osob, loni za celý červenec bylo prodáno 77 tisíc vstupenek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, turistika, památky, rekreace, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červencová vedra na Vysočině pomohla kempům, hradu Roštejn turistů ubylo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.