Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Farnost v Jaroměřicích nad Rokytnou chce stavět sociální byty. Měly by vzniknout v místě zchátralých stodol

Farnost v Jaroměřicích nad Rokytnou chce stavět sociální byty. Využít by pro ně mohla prostor zchátralých stodol nedaleko jaroměřické fary. Byty, na jejichž stavbu chce získat peníze z evropských projektů, by mohly stát i na místě fary v nedalekých Myslibořicích. Dokonce by tam mohly vzniknout dříve než v Jaroměřicích, kde záměr farnosti není v souladu s územním plánem, řekl farář Římskokatolické farnosti Jaroměřice nad Rokytnou Tomáš Holcner, který je zároveň duchovním správcem v Myslibořicích.

Stodoly v Jaroměřicích získala farnost díky restituci před osmi lety. V uplynulých letech je během oprav kostela svaté Markéty využívala jako sklad. „Ale teď jsme ve fázi, kdy si říkáme - zvládli jsme opravit kostel, zkusme pomáhat i lidem. V sociálním programu vidíme nejen to, že farnost vyřeší, co se starými budovami, ale máme i nějaké smysluplné využití. Dnešní doba s sebou nese hodně lidí, kteří budou ve finanční nouzi řešit to nejcitlivější téma. A to je bydlení. Nemáte-li kde bydlet, jste bezdomovec, nebo jste v zajetí nějakých sociálních mafiánů, kteří obchodují s chudobou, což je mi proti srsti," řekl Tomáš Holcner.

Dotace v současných podmínkách, na které mají nárok obce i církve, podle něho nabízejí řešení, jak za regulované nájemné bydlení vytvořit. Neodrazuje ho ani dvacetiletá doba udržitelnosti, při jejímž porušení by hrozilo, že se budou muset dotace vracet. „Na to já mám úsměvný bonmot - církev svatá je tady 2000 let, 20 let pro nás není žádný čas. Kostel tady stojí 300 let, fara 350 let, takže to nevidím jako problém," uvedl.

V Jaroměřicích nad Rokytnou by mohlo stát devět bytů s výměrou okolo 60 metrů čtverečních. Farnost už má zpracovanou projektovou dokumentaci a náklady předběžně odhadnuté na 20 milionů korun. Podle starosty města Jaroslava Soukupa (SOCDEM) je to vítaný záměr, který ale naráží na platný územní plán. Aby bylo možno na jižní straně Nové ulice stavět objekty pro bydlení, je potřeba ho změnit, což může trvat déle než rok. „A my nevíme, jestli ten (dotační) program bude pokračovat, jestli nedojde ke změnám, které by investora, v tomto případě farnost, znevýhodnily. Jestli někdo neřekne, že už to nebude 95 procent nákladů, ale třeba jen 70 procent. V ten moment je to pro nás nedosažitelné," řekl Holcner.

Stavba by mohla začít za rok 

Proto se podle něho bude farnost snažit získat dotace nejprve na myslibořické byty, jejichž stavbu územní plán umožňuje. Čtyři byty by mohly vzniknout po demolici desetiletí nevyužívané fary a další dva místo hospodářského objektu na nádvoří. Žádost o dotaci chce farnost podat do konce letních prázdnin, v případě schválení by mohla stavba začít za rok.

Fara v Myslibořicích byla naposledy obývaná v 90. letech minulého století. Je ve špatném technickém stavu. „Všichni řeší, kde vzít na opravu peníze, ale z milodarů to opravit nemůžeme. A hlavně proč, pro koho? Proto se mi líbí smysluplné využití na sociální byty," uvedl farář.

„Samozřejmě to jako obec vítáme, bude to na místě staré fary, která de facto hyzdí náměstí. Pokud se zbourá, a vystaví se tam nové domky, bude to jenom přínosné. Sice nejsem věřící, ale modlit se budu taky, aby to vyšlo," řekl myslibořický starosta Milan Palát (nezávislý).

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jarmoluk/pixabay

Štítky církve, reality, sociální, bydlení, byt, Jaroměřice nad Rokytnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farnost v Jaroměřicích nad Rokytnou chce stavět sociální byty. Měly by vzniknout v místě zchátralých stodol | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.