Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sedm zpráv z Vysočiny: Kraj připravuje další kolo kotlíkových dotací, nasazuje nové vlaky a upravuje názvy škol

PR článek

V pravidelném sloupku hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek stručně shrnuje vše nejdůležitější, co se v předchozích týdnech v našem regionu událo.

Pozornost si určitě zaslouží představení projektu vysokorychlostní tratě, která by v délce více než 90 km měla v budoucnu protnout náš region. Jde o vybudování vysokorychlostní trati (VRT), která má ambici zásadně změnit veřejnou dopravu v České republice, zkrátit dojezdové vzdálenosti mezi tuzemskými metropolemi, propojit nás s okolními státy a především nabídnout ekologicky čistou, spolehlivou a bezpečnou dopravu za kulturou, sportem, za prací i za vzděláním. VRT má velkou ambici nahradit část leteckých spojů, do vzdálenosti 500 km jde dokonce o efektivnější a časově pohodlnější dopravní volbu. Na zcela nové dvojkolejné trati budou vlaky jezdit až 320 km/h.

Zásadní pro cestující z Vysočiny bude zastávka na trati v Jihlavě – Pávov, kde vznikne VRT terminál s velkým parkovištěm, propojený železnicí na městský terminál v centru krajského města Jihlava - město. Další výhody pro region přinesou i dopravní uzly pro napojení na VRT u Velké Bíteše nebo Světlé nad Sázavou a postupná elektrifikace části konvenčních tratí. VRT bude určena pouze pro osobní dopravu. Kromě rychlovlaků však budou moci koleje využívat i další regionální vlaky, jejichž dojezdová vzdálenost se též zrychlí.

Zjednodušujeme názvy škol: Kraj Vysočina ve spolupráci s vybranými středními školami upravuje jejich oficiální názvy. Důvodem je zjednodušení, jejich lepší interpretace, zohlednění aktuální oborové struktury. Ke změně názvů u některých středních škol dojde už 1. ledna 2024.

Připravujeme nové záchranky: Kraj Vysočina připravuje ve spolupráci s městy výstavbu dalších výjezdových stanovišť pro záchranáře. Nepůjde o rozšíření sítě výjezdových stanovišť, ale o stěhování pracovišť z pronajatých objektů do nových, které nechá kraj postavit přesně podle moderních trendů a požadavků. Konkrétně se budoucí stěhování týká měst Bystřice nad Pernštejnem, Velkého Meziříčí, Humpolce a Telče, kde práce na stavbě začnou ještě v letošním roce. Změnu umístění výjezdových stanovišť krajské záchranky kraj bude výhledově řešit i v Pacově a v Náměšti nad Oslavou.

Vyhlašujeme další program na výměnu kotlů: Kraj Vysočina požádal MŽP o další peníze na nové kolo kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti. Zahájení příjmu žádostí se předpokládá v průběhu letošního podzimu. Stejně jako v předchozím kole bude příjem žádostí probíhat pouze elektronicky prostřednictvím webové aplikace na stránkách Kraje Vysočina. Podpora fyzickým osobám z nízkopříjmových domácností bude poskytována formou dotace ve výši 95 % ze způsobilých výdajů projektu, a to s následujícími limity: kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva vč. akumulační nádrže max. 130 tis. Kč, kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva max. 130 tis. Kč nebo tepelné čerpadlo max. 180 tis. Kč. Informační linka kotlíkových dotací pro Kraj Vysočina: 564 602 888, kotliky@kr-vysocina.cz.

Nasazujeme nové vlaky pro Vysočinu: Kraj Vysočina objednal celkem 15 nových elektrických a motorových vlakových souprav. České dráhy první z nich do provozu nasadily už v květnu, další se na koleje postaví do konce letošního roku. Jednotky RegioPanter mají kapacitu až 148 míst, nabízí cestování pro imobilní osoby, kočárky, kola, je zde bezbariérové WC, napájení elektroniky cestujících, wifi, sklopné stolky, klimatizovaný interiér vč. ergonomicky řešených čalouněných sedaček. Kraj Vysočina tak významně zvyšuje dopravní standard. Jako první si ho už nyní užívají cestující na trasách Havlíčkův Brod – Jihlava a Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou.

Zavádíme eRecept pro vyzvednutí léků v zahraničí: Čeští pacienti si mohou vyzvednout své léky na zaslaný elektronický recept kromě Chorvatska už také v Polsku (prozatím to bylo možné pouze s listinným receptem). K vyzvednutí stačí pouze SMS zaslaný eRecept a jeden z platných osobních dokladů. Za léky v lékárně zaplatíme a následně kontaktujeme svou zdravotní pojišťovnu. Zapojení do přeshraniční výměny je pro lékárny dobrovolné, ne všechny tedy tuto novou službu budou ihned poskytovat. Na projektu přeshraničního eReceptu zásadně spolupracoval Kraj Vysočina.

Radíme v otázkách obnovitelných zdrojů energie (OZE): Doporučujeme obcím, aby dobře zvažovaly nabídky investorů a věnovaly pozornost zejména podmínkám předjímajícím budoucí rozhodování samosprávných orgánů. Apelujeme na snahu najít shodu v území s obcemi na sousedních katastrech, na místě je také kontrola obecní územně plánovací dokumentace, která se stala se vstupem platnosti Lex OZE I zásadním nástrojem, který mohou obce pro své rozhodování využívat. Kraj Vysočina připravuje aktualizaci Zásad územního rozvoje, jejichž součástí jsou i zásady ochrany krajinného rázu, který je pro náš region z hlediska charakteristiky a rozvoje cestovního ruchu velmi důležitý. Do té doby je vhodné obracet se se zamýšlenými záměry obcí formou předběžné informace na odbor životního prostředí, případně územního plánování Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Vyhlásili jsme nejlepší stavby roku 2022: Titul Stavba roku Kraje Vysočina získaly a zaslouží si veřejné uznání: bytový dům pro seniory ve Velkém Meziříčí, Stará škola na náměstí v Třešti, oprava kaple Panny Marie Bolestné u hradu Kámen, návštěvnické centrum Rodinného pivovaru BERNARD v Humpolci a také frekventovaný most na silnici II/602 na trase Jihlava – Pelhřimov u obce Dvorce. Cena hejtmana Kraje Vysočina byla udělena velice zdařilé přestavbě stávající budovy Sokolovny v Náměšti nad Oslavou na Kulturní a společensko-sportovní centrum.

Vysočina je v dobrých rukou.

Vítězslav Schrek, hejtman Kraje Vysočina

Ohodnoť článek

Štítky Kraj Vysočina, hejtman, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm zpráv z Vysočiny: Kraj připravuje další kolo kotlíkových dotací, nasazuje nové vlaky a upravuje názvy škol | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.