Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Dnes tropy, od zítra mírné ochlazení. Jaký bude tento týden očima meteorologů?

Meteorologové, stejně jako každé pondělí, vydali předpověď na týden, který je před námi. Dnes si ještě budeme užívat tropických teplot, pak ale přijde mírné ochlazení. Ne ale na dlouho, už v pátek a o víkendu se vrátí letní počasí, kdy teploty budou atakovat třicet stupňů Celsia.

Během celého nadcházejícího týdne musíme počítat s přeháňkami, objevit se mohou i bouřky. 

„Dnešní odpolední teploty budou stoupat na letní až tropické hodnoty. Většinou naměříme 26 až 30 stupňů Celsia, v Čechách místy i kolem 32 stupňů," uvedl dnes ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na twitteru. Výstraha před vysokými teplotami platí dnes odpoledne a večer zejména pro Polabí, Poohří, Mostecko a Plzeňsko.

Při jasné a polojasné obloze budou dnes přeháňky zpočátku jen ojedinělé, odpoledne častěji s tím, jak bude od západu přibývat oblačnost. V Čechách se můžou místy objevit i bouřky.

Mírné ochlazení 

V úterý a ve středu by nejvyšší teploty přes den neměly překročit 25 stupňů Celsia, na čtvrtek meteorologové předpovídají maxima do 27 stupňů. Oblačné počasí z následujících dvou dnů by měla ve čtvrtek vystřídat jasná až polojasná obloha.

Přeháňky meteorologové očekávají až do konce týdne, od pátku navíc i bouřky. Teploty by se totiž od pátku a v prvním prázdninovém víkendu měly dostávat až na 29 stupňů Celsia.

Horko a pitný režim 

Lidské tělo se dokáže vyrovnat s horkem díky svým regulačním procesům jako je rozšíření cév, současně se zvýšeným pocením, se kterým dochází i k úbytku vody a minerálních látek z těla. Proto je důležité dodržovat pitný režim v podobě čisté vody či neslazených čajů. Lidé by se naopak v horkých dnech měli vyhnout mnoha šálkům kávy a alkoholu, protože ty naopak odvodňují. Pít by se mělo rovnoměrně po celý den, v součtu minimálně dva litry za den. Pít bychom měli i když nemáme žízeň, to je důležité především u seniorů, kteří mají menší pocit žízně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto leoleobobeo / pixabay

Štítky počasí, předpověď, týden, meteorologové, teplota, výstraha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes tropy, od zítra mírné ochlazení. Jaký bude tento týden očima meteorologů? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.