Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Veřejné osvětlení jihlavských ulic bude letos stát o 10 milionů korun více než loni

Veřejné osvětlení jihlavských ulic bude letos radnici stát o polovinu víc než před rokem, kvůli dražší elektřině. Zatímco loňské celkové náklady na veřejné osvětlení v Jihlavě byly okolo 20 milionů korun, letos se zřejmě dostanou zhruba na 30 milionů.

Kvůli velkému růstu nákladů jihlavská radnice v tomto roce vybrané lampy veřejného osvětlení vypne. „Jedná se zpravidla o ta svítidla, která svítí nadbytečně, popřípadě v lokalitách, které jsou přesvětleny," uvedl mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Vytipované také byly úseky komunikací pro pěší i motorovou dopravu, kde by bylo možné vypnout veřejné osvětlení na část noci, tedy od 23:30 do 3:30, uvedl. Pokračovat bude výměna původních výbojkových světel za LED svítidla, a to kolem ulic Brněnská a Sokolovská. Loňské výměny těchto svítidel by měly snížit náklady města o statisíce korun.

Na území padesátitisícového krajského města je přibližně 7 500 světelných bodů, energeticky úspornější LED svítidla z nich nyní představují přibližně třetinu. „Nejstarší svítidla jsou stará více jak 40 let, ale je jich jen minoritní množství," uvedl mluvčí radnice.

Kvůli zdražování elektřiny investovala do veřejného osvětlení řada samospráv na Vysočině. Přibyslav na Havlíčkobrodsku vyměnila za úspornější LED svítidla 400 světel. Slibuje si od toho pokles roční spotřeby elektřiny na třetinu. Projekt se zatím netýká náměstí, které se bude upravovat, ani místních částí, v nichž je dalších 200 svítidel. Výměna svítidel bude v tomto čtyřtisícovém městě stát 6,1 milionu korun, skoro 60 procent z této ceny radnici pokryje dotace od ministerstva průmyslu a obchodu.

Jedenáctitisícové Velké Meziříčí na Žďársku modernizuje veřejné osvětlení postupně, využívá k tomu dotace z národního plánu obnovy. V letošním rozpočtu mělo na tento účel 4,6 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto toplux.cz

Štítky ČR, energie, správa, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejné osvětlení jihlavských ulic bude letos stát o 10 milionů korun více než loni | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.