Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sokolí drama na dukovanské elektrárně. Samice opustila hnízdo s vejci, samec je již nezachránil. Našel si však novou partnerku

Původně smutnou zprávu vystřídala naděje. Samice ze sokolího páru, který na komínech jaderné elektrárny Dukovany vyvedl již osm mláďat, se v dubnu z neznámých příčin nevrátila do hnízda se čtyřmi vejci. Samotný samec na jejich zahřívání nestačil, brzy si však našel novou samici, se kterou snad bude mít v příštím roce více štěstí.

Dva 125 metrů vysoké ventilační komíny dukovanské elektrárny slouží jako hnízdiště ohroženého sokola stěhovavého už čtvrtým rokem. Za tu dobu stabilní sokolí pár vyvedl už osm mláďat, což je hranici krajů Vysočina a Jihomoravského naprostá rarita. I letos bylo zaděláno na čtyří přírůstky, mladí sokoli ale vinou dramatických okolností z hnízda nakonec nevyletí.

Ornitolog Václav Beran, který dlouhodobě pracuje na záchraně ohroženého sokola stěhovavého a do Dukovan pravidelně dojíždí, při kontrole hnízdění a existenci čtyř vajíček potvrdil, špatnou zprávou ale bylo to, že byla studená. „Bylo tedy více než zřejmé, že se zde muselo stát něco vážného, co způsobilo přerušení hnízdění elektrárně věrného páru sokola stěhovavého,“ říká Václav Beran.

Částečné vysvětlení nabídla fotopast, která na komíně elektrárny byla nainstalována po celou zimu. „Na počátku hnízdění probíhalo vše úplně normálně, sokolí pár zůstal stejný jako v minulých letech. Hnízdění začalo úspěšně, samice snášela vejce v obvyklém termínu kolem 10. března i přes nezvykle chladný březen vše až do 3. dubna probíhalo řádně,“ popisuje Beran.

Potom ale samice zmizela a úlohu zahřívání vajíček musel převzít samec. „Samec se až do 12. dubna snažil všechna čtyři vajíčka zahřívat, ale zjevně na to nestačil,“ popisuje ornitolog. „Protože si musel samec zajišťovat potravu sám, musel nakonec zahřívání přerušit a vajíčka vychladla,“ konstatuje holý fakt. Samice prý mohla utrpět zranění při lovu, sama se stát obětí přírodních zákonů nebo souboje dvou samic.

Příběh ale rozhodně nekončí smutně. Jen dva dny po zmizení původní samice se u hnízda objevila jiná neoznačená dospělá samice a o dva dny později ještě jedna mladší. U budky se poslední dobou vyskytuje jen samec a neoznačená mladá samice. To je příslib do budoucna. „Doufám, že nový pár bude stejně produktivní a že se mláďata podaří na dukovanském komíně odchovat příští rok. Zatím totiž platí, že se to podařilo každý druhý rok a vždy se jednalo o čtyřčata. Nový pár má tak před sebou velkou výzvu,“ říká s úsměvem Václav Beran.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JE Dukovany | Zdroj JE Dukovany

Štítky sokol stěhovavý, hnízdo, komín, Dukovany, jaderná elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolí drama na dukovanské elektrárně. Samice opustila hnízdo s vejci, samec je již nezachránil. Našel si však novou partnerku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.