Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zahraniční turisté utrácejí v Česku za zážitky dvakrát více než před pandemií

PR článek

Pokud do České republiky, tak hlavně za unikátními zážitky, platí stále více mezi cestovateli z celého světa. Zahraniční turisté letos v prvním čtvrtletí utratili v Česku zhruba dvakrát víc za zážitky než ve stejném období roku 2019, tedy v posledním roce před pandemií. Za nákupy zboží přitom cestovatelé vydali letos na jaře zhruba stejnou částku jako v roce 2019. Vyplývá to ze nejnovější studie společnosti Mastercard „Travel Industry Trends 2023“.

„V prvním roce cestování bez protipandemických omezení se spotřebitelé snaží uspokojit svou odkládanou poptávku po objevování nových destinací, setkávání s přáteli a členy rodiny a získávání nových zážitků, které si museli během pandemie odepírat,“ vysvětluje výsledky studie generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou a Slovensko Michal Čarný.

Zahraniční cestovatelé zvyšují poptávku po nezapomenutelných zážitcích a hledají jedinečnost. Rozdíl mezi útratami za zážitky a za věci je ještě větší v zemích, které se starají zejména o turisty s vysokými příjmy, kteří mají tendenci utrácet více za luxusní hotely, restaurace i unikátní zážitky. Mezi tyto země patří i Česko.

Podle údajů za březen 2023 vzrostly v porovnání s rokem 2019 celosvětové výdaje za zážitky o 65 procent, zatímco za zboží jen o 12 procent. Na druhou stranu mnohem silnější růst výdajů turistů za pořizování věcí než za zážitky evidují třeba v Polsku a Norsku nebo ve Slovinsku.

Létání opět na předpandemických číslech

Češi se po třech složitých letech opět ve velkém vrátili na palubu letadel. Počet rezervací soukromých prázdninových a dovolenkových letů z Česka se zvýšil na konci března o 18 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Jde o podobné růstové tempo jako ve Francii nebo ve Švýcarsku. Ovšem třeba v Německu nebo Nizozemsku počty rezervací meziročně klesly.

Celosvětové rostly rezervace soukromých i pracovních cest na konci března v průměru zhruba o 31 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019, přičemž nejprudší nárůst zaznamenaly asijské a tichomořské země, kde přísná omezení mobility v posledních třech letech přispěla po uvolnění opatření k vysoké poptávce po cestování.

Významným přínosem pro cestovní ruch, především právě v zemích Asie a Tichomoří, je otevření hranic pevninské Číny. Obnovená vlna čínských návštěvníků se ale projevila i v České republice. Objem útrat čínských turistů za zážitky se oproti roku 2019 zvýšil o více než 55 procent. Za zboží a luxusní zboží pak cestovatelé z Číny utrácejí o než 30 procent více.

Ohodnoť článek

Štítky Mastercard, peníze, finance, turismus, cestování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahraniční turisté utrácejí v Česku za zážitky dvakrát více než před pandemií | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.