Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Stavba nových jaderných bloků slibuje regionu kolem Dukovan výrazný impuls, velká očekávání mají i místní firmy

Výstavba nových bloků v jaderné elektrárně Dukovany bude obrovským impulsem nejen pro celostátní ekonomiku, ale i pro region kolem elektrárny. Přinese byznys místním firmám v objemu desítek miliard korun, vytvoří tisíce pracovních míst a široké možnosti pro vzdělávání.

Účastníci čtvrteční konference „Nové bloky JE Dukovany - příležitosti a výzvy pro Třebíčsko“, kterou v Třebíči uspořádala francouzská společnost EDF, jeden z uchazečů o zakázku na stavbu nových jaderných reaktorů, se shodli, že je třeba zajistit, aby peníze investované do projektu regionem pouze „neprotekly“ aniž by vytvořily trvalou hodnotu.

Výsledky prvotní socioekonomické studie ukazují, že průmyslové firmy z Třebíčska mají od projektu velká očekávání: 87 % se domnívá, že výstavba ovlivní pozitivně jejich tržby a 96 % čeká, že budou přímo zapojeni do procesu výstavby. Zároveň se ale 70 % obává snížení dostupnosti pracovní síly v regionu a některé zmiňují i možný odliv zaměstnanců a celkově vyšší mzdové nároky.

Zajímavá jsou také aktuální data z výstavby dvou nových reaktorů v britské jaderné elektrárně Hinkley Point C. Tamější projekt je nyní zhruba ve své polovině a už prokázal svůj mimořádný přínos pro region jihozápadní Anglie, kdy každá 1 libra investovaná do projektu zde generuje další 2,5 libry ekonomické hodnoty pro region, byznys spojený s novou jadernou elektrárnou už získalo 1 343 tamních firem a v souvislosti se stavbou dosud vzniklo 19 250 nových pracovních míst.

„Pro Česko je Hinkley Point C zajímavou referencí - Velká Británie je totiž v podobné situaci jako Česká republika, kdy musí revitalizovat svůj jaderný průmysl po letech nízké aktivity a úbytku odborných kapacit. To se daří a stavba v Hinkley Point nyní jede na plné obrátky,“ uvedl Roman Zdebor, šéf české pobočky EDF.

V anglické elektrárně zároveň nabízejí na 300 různých kurzů a rekvalifikací. Dosud zde vyškolili 1 131 učňů a plánují, že do doby ukončení výstavby v roce 2028 vytvoří celkem 30 tisíc školících příležitostí.

„Vzdělání je jednou z oblastí, kdy se investice v dlouhodobém horizontu jednoznačně vrátí,“ uvedl Aleš Rod, ředitel výzkumu v Centru ekonomických a tržních analýz. „Výstavbu nových jaderných zdrojů je třeba nastavit tak, aby investované prostředky vytvořily trvalejší hodnotu a ne aby pouze protekly regionem. Pak by hrozilo, že pozitivní efekty vzniknou jen na makroekonomické úrovni, zatímco region bude vstřebávat přímé a nepřímé negativní šoky.“

Ohodnoť článek

Foto Havas PR | Zdroj Havas PR

Štítky Dukovany, jaderná elektrárna, stavba, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba nových jaderných bloků slibuje regionu kolem Dukovan výrazný impuls, velká očekávání mají i místní firmy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.