Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Zasloužil se o záchranu židovských památek. Teď ponese jméno třebíčského lékaře místní park

Třebíčští zastupitelé schválili přejmenování parku nad Starým hřbitovem na Park dr. Františka Veselého, park byl dosud bezejmenný. Pro byli všichni přítomní zastupitelé. Připomínat ve městě trvale člověka, který se zasadil o zachování třebíčské židovské čtvrti a je čestným občanem města, navrhl městský kronikář Ivan Přibík. Veselý zemřel před deseti lety.

Na konci 80. let minulého století se František Veselý začal ve volném čase věnovat záchraně chátrajícího židovského hřbitova, který je dnes součástí památky zapsané na seznam světového dědictví UNESCO. Podle Ivana Přibíka pořádal brigády a pracně sháněl stavební materiál. Kontaktoval také lidi původem z Třebíče, kteří přežili holokaust. Mezi nimi i Maxe Fürsta, posledního přeživšího z Třebíče, který žil do své smrti v roce 2008 ve Spojených státech.

František Veselý se v Třebíči narodil 8. listopadu 1925. Po studiích se v roce 1951 stal lékařem. Umístěný byl nejprve do Ostravy, později pracoval v Opavě, Frýdku-Místku i Olomouci. V roce 1965 se stal primářem neurologického oddělení třebíčské nemocnice. V roce 2009 obdržel titul čestného občana města. Zemřel 12. února 2013.

Veselého vztah k historii jeho rodiště se podle Ivana Přibíka projevoval i snahou o záchranu dalších památek v Třebíči. Podařilo se mu přesně zakreslit a zdokumentovat barokní boží muka ve Znojemské ulici zbouraná v 70. letech minulého století. Díky podkladům, které měl, bylo možné v roce 2005 zhotovit repliku jejich nedochovaných částí a boží muka z roku 1665 obnovit.

Stál i za opravou kostelíčku

Lékař František Veselý stál také za opravou kaple Povýšení svatého Kříže, takzvaného kostelíčku, a stranou jeho zájmu nezůstal ani Starý hřbitov. Z jeho iniciativy zůstal zachován hrob významného třebíčského betlémáře Antonína Čelouda. Posledním Veselého počinem ve prospěch třebíčských památek byla podle Přibíka záchrana cenného mramorového náhrobního kamene ze Starého hřbitova.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Mertl

Štítky správa, památky, Veselý, Třebíč, lékař, hřbitov, park, Židé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zasloužil se o záchranu židovských památek. Teď ponese jméno třebíčského lékaře místní park | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.