Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Celé Třešťsko je na nohou a běhá. Lidé pomáhají handicapovanému Matouškovi Maryškovi

Je mu teprve sedm, už toho ale vybojoval víc než leckterý dospělý. Kolečko rehabilitací doma i v sanatoriu, vozík, chůze s chodítkem, nejrůznější peripetie, školka se zdravými dětmi. To všechno patří k životu Matouška Maryšky z Batelova, který má dětskou mozkovou obrnu. Přesto zůstává veselým a hravým klukem, o nějž se s láskou starají jeho rodiče a sestřička. Teď je všechny čeká další důležitý krok. Nástup do první třídy, kdy jeho docházka do batelovské základní školy nebude bez komplikací. K tomu, aby to měli o něco lehčí, jim pomohou také peníze získané díky dubnové akci Rozběhej Třešť. Ta se koná už třetím rokem a vyvolala v Třešti a okolí velkou vlnu zájmu.

Zápis do první třídy Matouše Maryšku čeká 14. dubna. Až bude přijat, bude mít k ruce asistenta pedagoga. Ten mu pomůže se vším, co nezvládne sám. Také bude zřejmě potřebovat speciální lavici pro vozíčkáře. Dále se bude muset vyřešit přístup do některých částí školy, které nejsou bezbariérové - do jídelny, tělocvičny a do družiny.

„Maty má individuální vzdělávací plán. Ten se zaměřuje na oblasti, kde má vzhledem ke svému postižení problémy. Zejména jemnou a hrubou motoriku, koordinaci ruka-oko, sebeobsluhu a v poslední době třeba také udržení pozornosti. S tím mu velmi pomáhají skvělé učitelky a výborná asistentka. Jsme moc rádi, že Maty navštěvuje školku v místě bydliště se zdravými dětmi. Doufáme, že tady díky podpoře společného vzdělávání dětí zdravých a dětí se speciálními potřebami naváže i základní školou,“ řekla Matouškova maminka Alena Pittnerová.

Skloubit školu a každodenní režim bude pro rodinu další výzvou. Doma se totiž musí věnovat intenzivní rehabilitaci. „Protahujeme a masírujeme, abychom zachovali rozsah pohybu. Dostali jsme se do fáze, kdy už nemůžeme čekat skutečně velké pokroky. Musíme se snažit, aby nedocházelo ke zkracování šlach a luxacím kloubů a Maty nemusel na ortopedické operace. Aby neměl bolesti. Čas věnujeme také nácviku chůze s chodítkem,“ popsala život s handicapem Alena Pittnerová.

Matoušek navíc pravidelně jezdí na intenzivní neurorehabilitační pobyty do Klimkovic u Ostravy. Naposledy byl v lednu. „Léčebna se už pomalu stala naším druhým domovem. Péče terapeutů je skvělá. Léčebna se snaží dětem zpříjemnit i volný čas pestrým programem. Vždycky potkáme staré známé nebo získáme kamarády nové. Pobyt jsme bohužel museli kvůli nemoci ukončit předčasně a doma jsme navázali Covidem-19. Takže ve školce častěji nejsme, než jsme, což zná většina rodičů malých dětí,“ uvedla Matouškova maminka.

Peníze získané díky akci Rozběhej Třešť ulehčí rodině nákup vozíku a chodítka, které bude malý bojovník potřebovat. Lidé mají dvě možnosti, jak pomoci. Ti, co žijí v Třešti či blízkém okolí, případně mají úzkou vazbou na Třešť, mohou pomoci běháním. Každý uběhnutý kilometr díky sponzorům tím promění na tři koruny. Kdo je odjinud, může poslat peníze na transparentní účet.

Matoušek Maryška se narodil 9. září roku 2015 dva měsíce před plánovaným termínem. Takové situace, kdy si miminka na svět pospíší, nemusí v době vyspělé medicíny nutně představovat zásadní problém. Matouškova cesta na svět však bohužel komplikovaná byla. Krvácení do mozku, které nastalo krátce po porodu, vedlo až k diagnóze dětské mozkové obrny.

Dětská mozková obrna je porucha motorických oblastí mozku se zásadním dopadem na hybnost dítěte. Obvykle je provázená abnormálním svalovým napětím. Dětská mozková obrna je neurovývojovou poruchou, jejíž projevy se v průběhu vývoje většinou mění. Sedmiletý Matoušek je však veliký bojovník s těmi nejlepšími parťáky po svém boku.

Maminkou Alenou Pittnerovou, o jejímž zlatém srdci ví snad každý, kdo navštívil třešťskou poštu v dobách před jejím nástupem na mateřskou, statečným tatínkem Martinem Maryškou a milující sestřičkou. Přes všechny útrapy, se kterými tento skvělý rodinný tým musí bojovat, je Matoušek veselý a hravý kluk, kterého v příštím roce čeká nová životní etapa a výzva – stane se žákem batelovské školy.
Zdroj: www.rozbehejtrest.cz

Akce má velký ohlas. Zapojila se například Anežka Procházková, která aktuálně pobývá v Kanadě, ale jinak pochází z Třeštice. S charitativním běháním na dálku už má zkušenosti z loňska, kdy jako studentka byla na Erasmu ve Francii. „Řekla jsem si, že to rozběhám i z Kanady, že se to dá zvládnout. Tady je to trošku náročnější skloubit s prací a ještě s časovým posunem, který je osm hodin. Ráda bych zdolala hranici sto kilometrů, je to takový milník. Ve městečku, kde bydlím, je rovinka. Tím, že jsem v Rockies, všude kolem jsou traily, které vedou do kopců do hor. Takže se člověk pořádně zapotí. Nadmořská výška je 1 060 metrů nad mořem. Je to motivace vyběhnout, když víte, že každým kilometrem přispějete na dobrou věc,“ sdělila Anežka Procházková

Mezi účastníky se najdou i ti, kteří se do pravidelného sportování pustili po delší době. „Naposledy jsem pravidelně běhala před šesti lety. Před tím, než se mi narodily děti. A tak zkouším, jestli po půjde i po nich s asi dvaceti kily nahoře. A tahle aktivita je prima možnost, jak zase začít něco dělat. A jako bonus k tomu je pomoc Matouškovi a jeho rodině,“ vyjádřila se Jana Kodysová.

Nápad vznikl díky covidové pandemii

S nápadem na vytvoření aktivity Rozběhej Třešť přišli organizátoři v době covidové pandemie, kdy lidé neměli moc možností sportovat. První rok šla pomoc do třešťského domu s pečovatelskou službou, druhý rok peníze putovaly malé Karolínce a její rodině.

„Chtěli jsme, aby se v Třešti něco dělo, když všechno bylo značně omezené. Chtěli jsme spojit dvě věci. Kdy člověk udělá něco pro sebe díky pohybu. A kdy k tomu ještě pomůže někomu, kdo to potřebuje. Běhání se týká lidí z Třeště a okolí, jde o lokální akci. Na účet ale může přispět kdokoli. Zájem lidí je opět velký, běhá jich několik stovek,“ řekl jeden z organizátorů Jaromír Vávrů.

Pomoci lidí z Třešťska si rodina Matouška velmi váží. „Jsme moc rádi, že nás kluci oslovili s nabídkou, že letošní výtěžek akce Rozběhej Třešť pomůže právě nám. Postarat se o své dítě není nic výjimečného, ale obětovat svůj volný čas, energii a prostředky pro takový projekt podle mě zaslouží uznání. Takže organizátorům i všem běžcům a sponzorům tímto ještě jednou velmi děkujeme,“ uzavřela Alena Pittnerová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Šárka Korešová; archiv Rozběhej Třešť

Štítky běh, pohyb, pomoc, Třešť, Rozběhej Třešťsko, peníze, kilometr, dětská mozková obrna, škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celé Třešťsko je na nohou a běhá. Lidé pomáhají handicapovanému Matouškovi Maryškovi | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.