Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lokality vybrané pro hlubinné úložiště chystají na 15. dubna další protestní den. Zapojí se i Vysočina

Na čtyřech místech Česka se bude v sobotu 15. dubna konat Den proti hlubinnému úložišti. Organizátoři, mezi které patří spolky i obce, na něm budou posedmé různými akcemi mířit proti stavbě trvalého úložiště radioaktivních odpadů. V Dolní Cerekvi na Jihlavsku se plánuje setkání v ochranných oděvech přímo v místě, kde je úložiště navržené. Na Vysočině jsou dvě ze čtyř lokalit zvažovaných pro trvalé uložení použitého jaderného paliva.

„Setkáme se přímo na tom místě, kde by měl být povrchový areál, to znamená ta horká komora. Cedulemi budou označené některé další plánované budovy," řekl za organizátory setkání lokality Hrádek Petr Kovář. Na místo budou moci lidé při happeningu vstupovat jen v ochranných oděvech. Podle Kováře se tím předjímá rizikové prostředí úložiště, zatím oděv lidé ocení jako ochranu před blátem zoraného pole. Uprostřed něj se pod heslem - co jsme si navařili, to si také sníme - bude vařit a podávat polévka.

Zapojí se i lokalita Horka 

Nad Dolní Cerekví se lidé 15. dubna sejdou už v 10:00. Na 14:00 chystají začátek akce v budišovském zámeckém parku zástupci lokality Horka, která leží na pomezí Třebíčska a Žďárska. Podle Zdeňka Součka, starosty Rudíkova z lokality Horka, jsou protestní setkání spíše komorní akcí s účastní několika desítek lidí. Mohou mít význam, ale zásadnější je podle něho intenzivní jednání s poslanci. „Potřebujeme hlavně bojovat právně, podporou poslanecké iniciativy, podáváním pozměňovacích návrhů a dalších věcí," řekl Zdeněk Souček. Obce by podle něho měly mít při výběru vhodné lokality zásadnější hlas, což by nutilo úřady k efektivnější práci na vypořádávání námitek a pochybností. „Věřím, že kdyby takový postup byl, tak jako ve Finsku, ve Švédsku, které jsou nám stále dávány za vzor, tak nakonec republika dojde k tomu, že někde nějaká lokalita souhlas vysloví," řekl Souček.

Svůj Den proti hlubinnému úložišti chystají také obce na Klatovsku, začne v poledne v obci na návsi v Olšanech, které patří do lokality Březový potok stejně jako Horažďovice, kde bude program pokračovat koncerty na náměstí. Protestní pochod budou 15. dubna pořádat také v lokalitě Janoch u jihočeského Temelína.

Výběr ze čtyř lokalit 

Stavbu hlubinného úložiště, v němž by měly být trvale uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, připravuje státní Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Místo pro trvalé uložení radioaktivního odpadu se hledá od 90. let minulého století. Nyní je výběr zúžený na čtyři lokality. Náklady na vybudování komplexu, jehož stěžejní část má být přibližně půl kilometru pod povrchem, podle starších odhadů přesáhnou 100 miliard korun.

Obce se dlouhodobě brání 

Výstavbě úložiště se dotčené obce v lokalitách dlouhodobě brání. 31. ledna celkem 17 zástupců obcí a také dva představitelé Kraje Vysočina podepsali memorandum o společném postupu při jednáních se státními orgány o případné stavbě hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. 

VIDEO: Zástupci 17 obcí a vedení kraje dnes podepsali memorandum kvůli úložišti jaderného odpadu

Celkem 17 zástupců obcí a také dva představitelé Kraje Vysočina dnes po obědě podepsali memorandum o společném postupu při jednáních se státními orgány o případné stavbě hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Zmínění zástupci stojí v čele...

„O tomto memorandu společně diskutujeme už několik měsíců. To znamená, že dnešní podpis je jakýmsi vyvrcholením naší společné snahy ujednotit náš postup v Kraji Vysočina. Společný postup má posílit především společný postup našich obcí tak, aby byly zohledněny vaše zájmy, stanoviska, potřeby, a aby v zájmu celého procesu bylo skutečně vzato na zřetel, že jsou to území, která spravujete vy se svými samosprávami, že tam žijí vaši obyvatelé a že společně obce a Kraj Vysočina v našem regionu postupujeme společně," sdělil hejtman Kraje Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) před podpisem memoranda.

Zástupci lokality Hrádek mají za sebou také jednání s ředitelem SÚRAO Lukášem Vondrovicem, stejně jako s ministrem obchodu a průmyslu Jozefem Síkelou (za STAN). Na schůzce s ředitelem Vondrovicem se zástupci obcí dozvěděli pro ně nepříjemnou zprávu - případné úložiště s největší pravděpodobností začne fungovat o 15 let dříve, než bylo původně plánováno. 

Úložiště jaderného odpadu vznikne o 15 let dřív. Starosty z Vysočiny čeká schůzka na ministerstvu

V čele Správy úložišť radiaktivního odpadu (SÚRAO) stojí od začátku října nový ředitel. Je jím dřívější vedoucí úseku přípravy úložišť radioaktivního odpadu Lukáš Vondrovic. Ten se postupně setkává se zástupci všech čtyř lokalit, kde by v...

Ministr Síkela na začátku prosince 2022 dotčeným osobám představil plány spojené spojené s přípravou hlubinného úložiště včetně změn v právech obcí v tomto procesu.

Zástupci lokalit na Vysočině jednali s ministrem Síkelou. Zákon k úložištím radioaktivního odpadu rozšíří práva obcí, řekl

Zástupci obcí z lokalit vybraných pro případnou budoucí výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu mají za sebou schůzku s ministrem obchodu a průmyslu Jozefem Síkelou (za STAN), novým ředitelem Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO)...

Na Vysočině jsou dvě ze čtyř lokalit, které se budou v České republice kvůli úložišti prověřovat. Obce ve výše uvedeném memorandu jsou z lokalit Horka a Hrádek. K prověřování vhodnosti vybral stát ještě lokality Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Původně mělo úložiště vzniknout do roku 2065, o urychlení výstavby se mluví kvůli dočasnému zařazení jádra v EU mezi zelené investice. Podmínkou je, že státy spoléhající na jadernou energetiku mají mít hlubinná úložiště od roku 2050.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky protest, lokalita, energie, odpady, správa, jaderná, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokality vybrané pro hlubinné úložiště chystají na 15. dubna další protestní den. Zapojí se i Vysočina | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.