Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sedm dobrých zpráv z kraje: Peníze na rozvoj obcí, vyhlášení Vesnice roku nebo opravy silnic

PR článek

Vážení čtenáři, opět po měsíci se s Vámi chci podělit o nové informace z našeho kraje. Stručně jsem je shrnul do obvyklé rubriky sedm dobrých zpráv. Pokud o dění v regionu chcete vědět více, otevřete si například krajské noviny, které pod naší hlavičkou roznáší zdarma Česká pošta do každé rodiny.

Podporujeme! Na březnovém jednání Zastupitelstva Kraje Vysočina byly schváleny další dotační tituly Fondu Vysočiny, jejichž podpora směřuje přímo do vašich obcí. K podpoře předložených a schválených projektů je připraveno dalších téměř 20 miliónů korun na projektovou přípravu ve vodním hospodářství, na rozvoj sociálních služeb, peníze nabízíme na obnovu památkově chráněných území, obcím, budoucím poskytovatelům zdravotních služeb přispíváme na zřizování stomatologických a nově také pediatrických ordinací.

Oceňujeme! Až do 29. dubna 2023 se mohou obce vesnického charakteru do 7 500 obyvatel přihlásit do 27. ročníku soutěže Vesnice roku. Ocenění jsou každoročně spojena i s finanční odměnou. Loni si na Vysočině nejlépe vedla Třeštice.

Gratulujeme! Vysočina skončila v absolutním pořadí krajů v anketě Kraj mého srdce na bronzové příčce. Letošní zlato nám podle hlasů, které poslala veřejnost, patří v kategorii zimní dovolená, koně a koňské stezky, zážitky a adrenalin. Bronzoví jsme v letních dovolených, pěší a cyklo dovolené, folkloru a tradicích. Těsně pod stupni vítězů je Vysočina v kategorii památky a historická místa. Ocenění za skvělé umístění je poděkováním všem v regionu, kteří se starají o turistický ruch a vše, co s ním přímo i vzdáleně souvisí.

Ne/testujeme! Z důvodu poklesu zájmu veřejnosti o provádění vyšetření onemocnění COVID metodou PCR testů skončí v polovině dubna veškeré testování prováděné na speciálních stanovištích při krajských nemocnicích. V případě potřeby provedení těchto testů se mohou lidé obracet na své praktické lékaře. Testy, které je nutné provést před plánovanými výkony nebo cestami do zahraničí, budou i nadále zajišťovat naše nemocnice, a to po předchozí telefonické domluvě. Ve většině nemocnic poskytne informace o odběrových termínech centrální recepce. Bude ukončen také provoz krajského systému COVID Vysočina objednávání testů na adrese https://odbery.kr-vysocina.cz/. Do konce března je možné vyzvednout si prostřednictvím tohoto systému výsledky a certifikáty. Následně bude systém deaktivován.

Opravujeme! Kraj Vysočina obdrží v letošním roce téměř 537 miliónů korun jako příspěvek Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic II. a III. třídy. K významnému navýšení podpory krajů ze 4 na 6 miliard korun pro tento rok došlo po dohodě hejtmanů s Vládou ČR. Rozpis silničních úseků, které se za peníze z fondu opraví, čítá 46 položek. Opravy silnic jsou naší jednoznačnou prioritou, proto dalších více než 250 miliónů korun kraj na silnice rezervuje ve vlastním rozpočtu a zhruba 440 miliónů korun jsme připraveni vyčerpat z evropských fondů. Stavební sezóna na krajských silnicích právě začíná. Děkujeme za trpělivost.

Navyšujeme! Kraj Vysočina posílá prvním 209 obcím rozvojovou dotaci. Prozatím 31 miliónů korun pomůže u vás v obcích s opravami místních silnic, s opravou kulturních a společenských zařízení, s nákupem techniky nebo například s modernizací veřejného osvětlení. Letos v rámci nejoblíbenějšího dotačního titulu Obnova venkova Vysočiny rozdělí kraj až 90 miliónů korun. Obec může podat žádost až do výše 150 tisíc korun, tj. o 23 tisíc korun více než loni.

Hýbeme se! V týdnu od 17. do 23. dubna 2023 nás opět čeká akce Vysočina v pohybu. Veřejnost bude moci ZDARMA využít vnitřní sportoviště na území celého regionu. Provozovatelům sportovišť, která se k akci připojila, poskytne Kraj Vysočina finanční kompenzaci a mediální podporu. Využijte této jedinečné nabídky a začněte jaro pohybem. Děláte to pro sebe. Více informací na www.vysocinavpohybu.cz .

Vítězslav Schrek, hejtman Kraje Vysočina

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hejtman, Vítězslav Schrek, Kraj Vysočina, Vesnice roku, opravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm dobrých zpráv z kraje: Peníze na rozvoj obcí, vyhlášení Vesnice roku nebo opravy silnic | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.