Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zažila i třicetiletou válku. Ve Žďáru nad Sázavou nechali ošetřit asi 400 let starou památnou lípu

Žďár nad Sázavou nechal odborně ošetřit asi 400 let starý památný strom. Lípu srdčitou či malolistou podle arboristy Tomáše Dolenského trápila hniloba, která napadla jednu z větví. Strom potřeboval úpravu, aby bylo bezpečné se kolem něho pohybovat, roste u cyklostezky nedaleko společnosti Tokoz.

„Zákroky, které se pravidelně provádějí v rozmezí tří až pěti let, tak tady byly nějakou dobu neprováděné a ten strom potřebuje relativně velký zásah," říká arborista Tomáš Dolenský. Korunu památné lípy jistí ocelová lana podložená smrkovými špalíky. Kvůli mohutnění stromu a krátké životnosti smrkového dřeva, už byly podložky rozpadlé, v některých místech se lana dotýkala kůry lípy. Nahradily je podložky z dubového dřeva, bylo nutné přidat i víc lan, protože hrozilo, že se část mohutné koruny odlomí.

Dolanský je autorem plánu péče o památný strom, který podle něho bude přibližně do tří let potřebovat zmenšit korunu. Bude také nutné kontrolovat aktuálně provedené práce včetně vazby lan. „Dost často se strom kontroluje po silnějších bouřkách, jestli někde něco neprasklo, neodlomilo se. Péče by měla být průběžná, právě proto děláme plán péče a návrh opatření," řekl Dolenský.

Lípa roste pod Pilskou nádrží, je asi 25 metrů vysoká, koruna už byla dřív prořezávaná. Obvod kmene má přes 840 centimetrů. Mezi památné stromy byla zapsaná v roce 1980. Mezi památné stromy patří ve městě i buk u kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Samuel | Zdroj ČTK

Štítky ČR, příroda, správa, stromy, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zažila i třicetiletou válku. Ve Žďáru nad Sázavou nechali ošetřit asi 400 let starou památnou lípu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.