Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hnědé popelnice se v Jihlavě od prosince do února budou vyvážet jen jednou měsíčně

Nové opatření v oblasti vývozu hnědých nádob na bioodpad čeká v zimních období obyvatele Jihlavy. Od prosince do konce února 2017 se sníží četnost vývozu těchto popelnic. Nyní je to jednou za dva týdny, v uvedených zimních měsících to bude jen jednou za měsíc.

„Důvodem je skutečnost, že v zimě vzniká a vyhazuje se menší množství biologicky rozložitelného komunálního odpadu. Opatření se týká svozu malých nádob od rodinných domů, velké kontejnery ze sídlišť a dalších sběrných míst se budou vyvážet průběžně podle zaplněnosti,“ vysvětluje Radek Tulis, mluvčí jihlavské radnice.

„K tomuto kroku se přistupuje na základě zkušeností z předchozích let. Cílem je zefektivnění svozu bioodpadu, kterého v zimních měsících vzniká minimální množství. Od prosince do února se bude svážet ve stanovených termínech. Od března 2017 už budou svozy probíhat standardním způsobem, tedy jednou za 14 dní vždy v lichém týdnu. Svozové dny zůstávají stejné,“ uvádí Jan Machančík z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

V zimě může svoz odpadu komplikovat počasí, odbor životního prostředí jihlavského magistrátu upozorňuje, že v případě teplot pod bodem mrazu někdy dochází k přimrzání bioodpadu ke stěnám nádoby. Pracovníci svozové společnosti mají zkušenost, že pokusy dostat odpad ven z nádoby přinášejí více škod než užitku - zmrzlé plastové nádoby praskají. „Stává se, že si občané stěžují, že jim odpad nebyl vyvezen, ve skutečnosti se ale nepodařilo přimrzlý odpad z nádoby vysypat. Nezbývá než požádat o shovívavost a počkat na příznivější počasí,“ říká Machančík a dodává, že by lidé neměli problém řešit třeba tím, že odpad dají do igelitového pytle. Ten totiž do bioodpadu v žádném případě nepatří.

Zimní termíny svozu bioodpadu:

49. týden (2016) - 5. - 9. prosince

1. týden (2017) - 2. - 6. ledna

5. týden - 30. ledna  - 3. února

9. týden - 27. února - 3. března

Foto www.ekolist.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, biologicky rozložitelný odpad, zima, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnědé popelnice se v Jihlavě od prosince do února budou vyvážet jen jednou měsíčně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.