Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vyšší náklady rovná se zdražení. Rodiče za umělecké vzdělání svých dětí od příštího školního roku zaplatí více peněz

Základní umělecké školy (ZUŠ) na Vysočině zvýší od příštího školního roku poplatek za vzdělávání, někde i za půjčení hudebních nástrojů. Nutí je k tomu zvýšené provozní výdaje, které ale nepromítají do poplatků celé. Podle ředitelů škol není možné zvyšovat ceny tak, aby byla umělecká výuka po rodiny nedostupná. Zvýšení bude v řádech desetikorun za měsíc.

Pelhřimovská základní umělecká škola zvýší poplatky o 30 korun měsíčně, což dělá za školní rok 300 korun navíc. „Za individuální studijní plán se platilo 3300 korun, tak teď to bude 3 600 za rok. V kolektivní výuce jsme měli 2 400, teď to bude 2 700, takže nic dramatického. Školné už jsme nenavyšovali tři nebo čtyři roky. Teď už to bylo vzhledem k energiím nevyhnutelné," řekl ředitel ZUŠ Pelhřimov Jiří Váňa.

Pelhřimovská ZUŠ s více než 600 žáky získá ze školného a z příspěvku od zřizovatele asi dva miliony korun. „Máme dvě budovy, dvě školy a jenom energie nám vezmou kolem půl milionu," dodal k tomu Jiří Váňa.

Spolu se školným zvýší jeho škola také poplatek za půjčení hudebních nástrojů z 50 korun za měsíc na 100 korun. „Za rok jsme je půjčovali za 600, pak jsme to poslali na servis a zaplatili jsme tři nebo čtyři tisíce, nejde o pokrytí nákladů, ale o to, že je nástroj půjčený, tak ať se k němu žáci nějak chovají," podotkl Jiří Váňa.

Čeká to i žáky jihlavské školy

Mírně zdražovat bude i základní umělecká škola v Jihlavě. „Už jsme počítali, jak to asi bude vypadat. Zřejmě budeme zdražovat asi o deset korun za měsíc. Oproti ostatním nabídkám, ať už kroužkům v domě dětí a mládeže nebo sportovním, je to prostě nic," uvedla ředitelka ZUŠ Jihlava Dana Fučíková. V nejdražších oborech platí žáci jihlavské školy 1 175 korun za pololetí, což je pět měsíců výuky, zdražení tak bude nejvýše padesátikorunové.

Zvýšení školného už oznámila Základní umělecká škola v Třebíči. Měsíční skupinová výuka hudebních oborů vyjde na 280 namísto 220 korun, u individuální vzroste o 50 korun na 300 korun. Taneční a výtvarné obory zdraží o 30 korun na 260.

Stejně zaplatí také účastníci literárně-dramatického oboru, který zatím měsíčně stojí 220 korun. Dospělí studenti za půl roku zaplatí 7 500, o tisíc korun víc. Dvojnásobná bude úplata za půjčení nástrojů. Podle jejich hodnoty to bude 100 až 200 korun.

Přesnou výši zdražení ještě nemá stanovenou Základní umělecká škola Františka Drdly ve Žďáru nad Sázavou. „Pokud zdražíme, tak to bude třeba u hudebního oboru, kde máme 1700 korun, o stokorunu," informovala ředitelka žďárské ZUŠ Dana Foralová.

Hledají nové prostory

Škola má více než 800 žáků, kvůli zájmu a omezené kapacitě nyní hledá další prostory, kde by mohla vyučovat. „Padesát žáků potřebujeme dát mimo školu, protože budova na to prostě nestačí. Teď právě zařizujeme, snad to vyjde, aby multimediální obor šel mimo školu," sdělila Dana Foralová.

Kapacitu v posledních letech zvyšovala také Základní umělecká škola J. V. Stamice Havlíčkův Brod. Zájem dětí je podle jejího ředitele Jindřicha Macka setrvalý, nyní jich je takřka 600. Hudební nástroje mají od školy zapůjčené zdarma, o zvyšování školného bude ředitel rozhodovat až v následujících měsících. Předpokládá, že poroste asi o 20 korun.

„Pro nás je důležitá kvalita vzdělávání, ale i dostupnost, abychom se nedostali do situace, že někdo talentovaný z chudší rodiny by měl problém s přístupem ke vzdělání. Bylo by skvělé, kdyby školy byly výběrové a nehrály tam zásadní roli finance," řekl Jindřich Macek. Ve skupinové výuce hudebních oborů nyní žáci havlíčkobrodské ZUŠ platí měsíčně 300 korun, další obory mají měsíční poplatek 270 a 290 korun.

vkr dvd

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, hudba, Vysočina, školné, náklady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšší náklady rovná se zdražení. Rodiče za umělecké vzdělání svých dětí od příštího školního roku zaplatí více peněz | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.