Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nabízíme obrovskou škálu práce u policie, říká vedoucí personalistka policie Simona Hrubá

PR článek

Najde práci u policie každý? Kolik bylo v uplynulém roce zájemců o práci u policie a kolik se jich skutečně nakonec stalo policistou nebo policistkou? O jaké pozice mají nově příchozí policisté největší zájem a jaká je současná personální situace u policie? Na tyto a další otázky odpovídá v rozhovoru vedoucí personálního odboru Policejního prezidia České republiky Simona Hrubá.

„Nejvíc poptáváme policisty do uniformy“

Jaká je současná personální situace u policie?
Řekla bych, že situace u policie je stabilní. Mockrát bylo ze strany našeho pana policejního prezidenta Martina Vondráška komunikováno, že máme takový plus mínus setrvalý stav. Samozřejmě jsou tam stovkové rozdíly, ale pohybujeme se kolem 40 tisíc policistů, které máme ve služebním poměru. Toto číslo je podobné zhruba šest let.

Kterým policejním oddělením chybí nejvíce policistů?
Nedá se to vztáhnout na konkrétní oddělení, ale spíše na službu a samozřejmě nejvíc poptáváme policisty do uniformy, tím myslím do služby k pořádkové policii. Tam nabíráme nejvíc a je to svázané i s kariérním postupem, protože tam vlastně ten policista začíná.

Co mají tito policisté na starosti?
Je to pořádková policie, takže policisté mají na starost vnitřní bezpečnost České republiky, jsou to ti uniformovaní policisté, které lidé potkávají v ulicích a po kterých je u nás pořád ta největší poptávka, protože tito policisté musejí být nejvíce vidět. Například na klasickém bezpečnostním opatřením k fotbalovému utkání se se podílí v převážné míře hlídková služba respektive pořádková policie, ať už od řadových policistů obvodních místních oddělení až po speciální jednotky, jako je speciální pořádková jednotka například v Praze. To jsou těžkooděnci, ale samozřejmě i zástupci kriminální služby, což jsou policisté v civilu, kteří tam dohlížejí na průběh samotné akce, ale také jsou tam kvůli tomu, kdyby došlo k nějakému protiprávnímu jednání, což by právě kriminalisté řešili na místě.

„Nabízíme obrovskou škálu toho, co mohou policisté vykonávat na základě jejich znalostí“

O jaké pozice mají nově příchozí policisté největší zájem?
Zájemci o místo u policie často přicházejí s nějakou představou, například s prací v útvaru rychlého nasazení nebo v pohotovostní motorizované jednotce, ale někdy vede k vysněnému místu relativně dlouhá cesta. Je potřeba vědět, že zájemce nemůže přijít z ulice a jít si sednout na místo vyšetřovatele. Na taková místa se policisté dostávají kariérním postupem po určitých letech, po splnění zákonných podmínek, po splnění podmínky vzdělání a podobně.

Jak probíhá standardní proces náboru a do jaké tarifní třídy nabíráte?
Standardně nabíráme do druhé tarifní třídy, což je ta nástupní, kde policistu přijmeme a je zařazen na základní odbornou přípravu, po jejímž absolvování je umístěn na oddělení a časem může dojít až právě například na tu kriminální policii. Místo však máme i pro specialisty, kteří své místo najdou například v kriminalistickém ústavu, takže když budeme poptávat nějakého znalce určitého oboru, tak využijeme takzvaný boční vstup, což znamená, že ten policista, kterého přijmeme, nejde do druhé tarifní třídy, neposíláme ho na ulici do pořádkové policie, ale zaměstnáme ho rovnou jako experta, tímto způsobem bychom rádi přijali například lékaře do služebního poměru, protože lékař musí znát vnitřní fungování policie a musí vědět, co který útvar potřebuje, nebo naopak nepotřebuje, aby mohl vydávat různá lékařská potvrzení a osvědčení o zdravotní způsobilosti konkrétních policistů.

Najde práci u policie každý?
To je vlastně myšlenkou naší náborové kampaně 158x jinak, my totiž nabízíme obrovskou škálu toho, co mohou policisté vykonávat na základě jejich znalostí. Hodně táhne například práce se zvířaty, například se služebními psy nebo koňmi. Máme svou velice úspěšnou chovnou stanici služebních psů, kteří jsou už od štěňat cvičení na to, zda budou psi pro pořádkovou jednotku nebo budou vyhledávat drogy nebo nástražné výbušné systémy. Pokud práce člověka baví, stává se smyslem jeho života a to je velmi důležité.

Jak dlouho probíhá kampaň 158x jinak?
Kampaň jsme spustili loni začátkem května.

Kolik nových policistů kampaň přivedla?
Přesná čísla o tom, kolik policistů jsme přijali díky kampani, nemám, ale za celý loňský rok jsme přijali do služebního poměru téměř dva tisíce policistů. Samotných uchazečů je podstatně víc, bylo to zhruba šest tisíc, na nezájem si nemůžeme stěžovat, ale rozhodně ne všichni projdou přes přijímací řízení. Největší procento uchazečů vyřadí psychologické vyšetření, ale pak jsou tam i fyzické testy a zdravotní způsobilost. I tam přijdeme o nějaké procento uchazečů.

Jak kampaň vlastně vznikala?
Kampaň vznikla svépomocí skrze naše tiskové oddělení. Naši kolegové napsali scénář, natočili ji, vytvořili grafiku. V podstatě jediné, co není produktem policie, je ten krásný hlas, který slouží jako komentář k videu a vlastně provází tu kampaň. Jsem moc ráda, že je kampaň vidět, musím opravdu pochválit práci našich kolegů, protože i ze strany různých marketérů a odborníků jsme měli na grafické zpracování kampaně i na samotné náborové video velmi pozitivní reakce.

Za jakých podmínek nastupují noví policisté?
Úplně první krok je projev svobodné vůle a zažádání o přijetí do služebního poměru, pak s žadatelem zahájíme tříkolové přijímací řízení. Musí projít psychotesty, fyzickými testy a mít zdravotní způsobilost. Pokud toto žadatel absolvuje úspěšně, jde na základní odbornou přípravu a už mu vyplácíme plat v té druhé tarifní třídě. Základní odborná příprava trvá několik měsíců je pro všechny stejná, protože se zájemci musejí zorientovat v zákoně o policii. Rozdělování podle preferencí začne až později. Pokud se zájemce rozhodnete řekněme pro dopravní službu, tak potom absolvuje tu část přípravy, která se týká právě dopravní služby. Po ukončení základní odborné přípravy složí policista zkoušku a postupujete do další tarifní třídy.

Co byste řekla člověku, který přemýšlí o práci u policie?
Ať to zkusí. Odejít se dá vždycky, ale je velká pravděpodobnost, že uchazeč zjistí, že to za to stojí. Záběr je u policie opravdu široký. Každému pořád říkám, jestli o tom jenom malinko přemýšlíš, tak to vyzkoušej.

Pokud se někdo rozhodne stát policistou nebo policistkou, kde se může přihlásit?
Nejjednodušší způsob je určitě přes formulář na našich webových stránkách nabor.policie.cz. Každé krajské ředitelství má svoje personální a náborové pracoviště, takže pokud bydlíte například v Liberci, Olomouci nebo Českých Budějovicích, tak můžete kontaktovat přímo tato oddělení.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, nábor, kampaň, rozhovor, Simona Hrubá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabízíme obrovskou škálu práce u policie, říká vedoucí personalistka policie Simona Hrubá | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.