Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Financování arény další nutné investice města neohrozí, mělo by na ně jít přes 600 milionů ročně, ujišťuje primátor Jihlavy

Vedení města ujišťuje jihlavskou veřejnost, že i přes náklady spojené s výstavbou Horácké multifunkční arény (HMA) nebudou ohroženy ani další důležité a potřebné investiční akce v krajském městě. Na čtvrteční tiskové konferenci tak reagovalo na informace, které ve veřejném prostoru mají tyto skutečnosti zpochybňovat.

Stavba Horácké multifunkční arény představuje unikátní investiční projekt, který si žádá mimořádné finanční náklady. Na původně kalkulovanou částku 1,4 miliardy korun měla radnice připraven úvěr města ve výši 600 milionů korun, 500 milionů korun má poskytnout Kraj Vysočina a 300 milionů Národní sportovní agentura. Nejlevnější cenová nabídka, se kterou nyní operuje vedení města, však vyšla na 1,9 miliardy korun. Na konci ledna město informovalo, že chybějící půlmiliardu si vyřeší samo dalšími úvěry (asi 300 milionů korun) a přebytky z loňského hospodaření (do 200 milionů korun). Tento plán musí ještě na svém únorovém zasedání schválit zastupitelstvo.

Hodně zostra se jihlavský zastupitel Radek Hošek (STAN) pustil do vládní koalice (ANO s ODS a KDU-ČSL) a svého kolegy Davida Bekeho (ODS) po středečního tiskové konferenci, na které vedení město nastínilo nejbližší plány se stavbou Horácké...

I přes ujištění primátora Jihlavy Petra Ryšky (ODS), že si město toto financování může dovolit a nedostane se do žádných ekonomických problémů, se ve veřejném prostoru objevily pochybnosti. Jasně se proti těmto částkám vymezil například opoziční zastupitel Radek Hošek (STAN). „Finanční zatížení města bude u HMA obrovské. V částce 1,9 miliardy není kompletní stavba včetně vybavení. V současné ekonomické krizi je potřeba investovat racionálně a vytvářet si finanční rezervy, ne nacpat všechny peníze do jednoho megalomanského projektu,“ říká.

Dodal, že „Jihlavě stačí běžná hala s parametry pro extraligu, ne megalomanská aréna za dvě nebo možná ještě více miliard, jak černé scénáře lidí z oboru předpokládají, navíc s obrovskými problémy s pokrytím vlastních provozních nákladů.“ Na důkaz svých slov neváhal parodicky přeměnit předvolební billbordy politického uskupení ODS a KDU – ČSL, které později na jihlavské radnici utvořilo vládnoucí koalici s hnutím ANO. Namísto původního hesla ale navrhuje "Zadlužíme Jihlavu", "Podojíme Jihlaváky", "Nabereme úvěry" nebo "Vyluxujeme rezervy".

Na čtvrteční tiskové konferenci ale primátor Petr Ryška znovu ubezpečil, že investiční akce mimo arénu se rozhodně nezastaví. „Výdaje města porostou, stejně tak ale i jeho příjmy. I když bychom počítali s nejkonzervativnějším scénářem na straně příjmů, na investice mimo arénu by mělo jít ročně přes 600 milionů korun, což dvojnásobek oproti tomu, co bylo před několika lety,“ prohlásil. Podle jeho slov tak budou prostředky na vodohospodářskou infrastrukturu, dopravní investice, opravy památek nebo další stavby.

Demolice zimního stadionu má začít letos v létě, chybějící peníze na stavbu arény najde město v úvěrech a přebytku hospodaření

Začátkem letošního léta by se mohl bourat jihlavský zimní stadion. Ustoupí stavbě Horácké multifunkční arény, která má stát 1,9 miliardy korun. Zdroje financování musí v polovině února schválit zastupitelstvo, počítá se s navýšením úvěru města...

„Není potřeba se obávat, že by došlo ke zhoršení fungování města. Jsme velmi opatrní, nechceme se dostat do problémů. Rizika, že by tomu tak nemělo být, jsou velmi nízká, To je realita, to je fakt, to je skutečnost,“ prohlásil jihlavský primátor drže v ruce predikci příjmů a výdajů města od ekonomického odboru.

„Další akce se určitě nezastaví,“ potvrdil Ryškova slova Jiří Pokorný (ANO), náměstek primátora pro ekonomiku, „spíše mám pocit, že obyvatelé si budou stěžovat, že Jihlava bude zase rozkopaná,“ dodává s odkazem na plánované opravy deseti až patnácti jihlavských ulic, ke kterým by v následujících letech z rozpočtu města mělo dojít.

Pokorný též připomněl pravidlo rozpočtové odpovědnosti, které definuje maximální limit součtu všech úvěrů. V případě Jihlavy je i potenciální částka 1,1 miliardy korun považována za absolutně bezpečnou, město si nyní půjčuje 900 milionů. Další parametr, ukazatel dluhové služby, definuje maximální roční splátky úvěrů. Limit v případě Jihlavy by byl až v úrovni 480 milionů korun, předpokládaná splátka se ale na 15leté splatnosti pohybuje okolo 70 milionů. „Z hlediska ukazatelů města a ministerstva financí jsme stále v bezpečném pásmu. Investovat můžeme, město tím poškozeno není,“ uzavřel Pokorný.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky Horácká multifunkční aréna, financování, ekonomika, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Financování arény další nutné investice města neohrozí, mělo by na ně jít přes 600 milionů ročně, ujišťuje primátor Jihlavy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.