Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Premiér Fiala navštívil Vysoké Studnice na Jihlavsku. Jsou dobré místo pro život, prohlásil. Pochválil i místní "bioplynku"

Český premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek cestoval Vysočinou. Ve Vysokých Studnicích na Jihlavsku navštívit obecní úřad a zemědělský podnik Luka, poté se přesunul do Třebíče do Domácího hospice sv. Zdislavy v Třebíči.

Zemědělský podnik Luka ve Vysokých Studnicích provozuje déle než deset let bioplynovou stanici, která vyrábí jak elektřinu, tak teplo. Předsedkyně představenstva Alena Nováková uvedla, že firmu s velkým chovem skotu provoz "bioplynky" pomáhá stabilizovat, protože to je jistý měsíční příjem. V Česku je podle premiéra Petra Fialy určitě potenciál pro budování dalších bioplynových stanic. 

„Farma Luka je výborným příkladem inovativního zemědělského podniku, který dokáže i v ekonomicky složité době prosperovat a investovat,“ pochválil premiér. „V bioplynových stanicích vidíme velký potenciál do budoucna. Bioplyn je obnovitelným zdrojem, jehož využívání nemá negativní vliv na planetu jako klasický zemní plyn. Jehož využíváním z domácích zdrojů také snižujeme závislost na dovozu hlavně z Ruska, což se nám daří.“

V bioplynové stanici se podle předsedkyně zpracovává na bioplyn kejda ze stájí, zbytky krmiv nebo trávy z luk. Teplem z bioplynové stanice vytápí farma svůj areál, v zimě má minimální přebytky. Stanice stála přes 60 milionů korun, investici má podnik splacenou dva roky.

Premiér Fiala dnes navštívil obec Vysoké Studnice v doprovodu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL). Ministr uvedl, že si cení toho, že si premiér vzal jako téma zemědělství a produkci potravin hned po prezidentské volbě. Připomněl dopolední jednání s představiteli Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Podle Fialy je potřeba přesně analyzovat důvod, proč jsou ceny potravin vysoké tak, jak jsou. Uvedl, že ministr Nekula kvůli tomu dostal za úkol svolat širší schůzku, na níž budou zástupci zemědělců, potravinářů i obchodních řetězců.

Spolu s předsedou Senátu České republiky Milošem Vystrčilem a hejtmanem Vysočiny Vítězslavem Schrekem pak Fiala jednal se starostou a zastupiteli obce Vysoké Studnice. „Bavili jsme se o hospodaření obce a o možnostech státu, jak pomoci s místními problémy –⁠ chystáme např. jednodušší převody státních pozemků na obce,“ prohlásil premiér, který hostitelskou ves ocenil: „Vysoké Studnice jsou dobré místo pro život, protože malá obec se rozvíjí, přibývají zde obyvatelé a mají zde například i vlastní školku.“

Ohodnoť článek

Foto Facebook / Petr Fiala | Zdroj ČTK, Facebook / Petr Fiala

Štítky ČR, zemědělství, Fiala, energie, firmy, Vysočina, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiér Fiala navštívil Vysoké Studnice na Jihlavsku. Jsou dobré místo pro život, prohlásil. Pochválil i místní "bioplynku" | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.