Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jsme spolu rádi, takže nám to funguje, říká o podnikání s manželem zakladatelka Dos Mundos

PR článek

Lidem se často předhazuje, že podnikání s kamarády nebo dokonce členy rodiny není v pořádku, protože dobré vztahy postupně naruší starosti z práce. Příkladem, který už dlouho přesvědčuje o pravém opaku, je pražská pražírna výběrové kávy Dos Mundos. Tu založili manželé Lukáš a Adéla Zugarovi, kteří mají v Praze kromě pražírny také kavárnu a kávu dodávají dalším zhruba osmdesáti podnikům po celé České republice. O tom, jak může světu kávy pomoci digitalizace, ale i o tom, jaká je nejbližší vize značky Dos Mundos, se rozpovídala Adéla Zugarová.

„Jsme spolu rádi, takže nám to funguje“

Úplné základy Dos Mundos vznikly během Lukášovy cesty do Číny, kde si ho získaly všemožné varianty kávy. Když se vrátil do České republiky, získala si Lukáše pro změnu Adéla. Protože oba lákala práce v odvětví gastronomie a ani jednoho z nich nenaplňovala práce v korporátu, rozhodli se pro společné podnikání ve světě kávy. „Byli jsme spolu dva a půl roku, pak jsme začali společně podnikat a po několika letech podnikání jsme se vzali,“ vzpomíná Adéla na začátky vztahu i podnikání.

Podle Adély to byl dobrý nápad. „Máme poměrně odlišné povahy, takže se spíš doplňujeme, než že bychom se překrývali, každý má na starosti nějakou jinou část podnikání a vzájemně si nelezeme do zelí. Vzhledem k tomu, že podnikání sebere docela dost volného času, zvlášť ty první roky, tak jsme se mohli vidět i v práci, což tehdy, když jsme oba pracovali v korporacích, prostě nešlo. Jsme spolu rádi, takže nám to funguje,“ popisuje Adéla klady manželství fungujícího v jedné společnosti.

Lukáš má v Dos Mundos na starosti především výrobu a mezinárodní obchod, nákupy kávy a samotné pražení a ladění jednotlivých kávových profilů. Adéla se stará o chod provozu, spolupracovníky, jejich nábor a finanční záležitosti firmy.

Káva z Ekvádoru, Kolumbie, Brazílie, Guatemaly, Keni nebo Etiopie

Dos Mundos španělský znamená dva světy. „U nás v pražírně se setkává svět zelené kávy se světem kávy pražené. Španělský název jsme zvolili kvůli tomu, že ve velké části zemí, kde se káva pěstuje, se hovoří španělsky,“ vysvětluje Adéla zrození exoticky znějícího názvu podniku, který spojuje pražírnu s kavárnou. „Dnes funguje Dos Mundos už osm a půl roku, tehdy jsme otvírali naši první pobočku na Korunní. Bude to šest let, co máme naši kavárnu Dos Mundos Café v ulici Milady Horákové na Letné,“ vzpomíná.

Odkud pochází káva, kterou si dopřávají zákazníci Dos Mundos, není úplně jednoduché specifikovat, obchod s výběrovou kávou se totiž řídí hlavně podle sezon. „Většinou nakupujeme dvakrát ročně, jednou jsou to jihoamerické nebo středoamerické regiony jako Ekvádor, Kolumbie, Brazílie, Guatemala nebo Peru a potom na začátku léta většinou Etiopie nebo Keňa,“ vyjmenovává Adéla a doplňuje, že mimo jejich provozovny mohou zákazníci ochutnat kávu z Dos Mundos zhruba v osmdesáti provozovnách po celé České republice.

Program Strive Czechia pomáhá malým podnikatelům

Lukáš a Adéla se stali tvářemi programu Strive Czechia, který v České republice spouští Mastercard a který bude v následujících letech pomáhat malým podnikatelům v rozvoji v digitální ekonomice. „To, z čeho budeme moci těžit, je sdílení know-how mezi podobně velkými firmami, protože dnes sice možnosti máme, ale máme je většinou jen v relativně úzkém kruhu podnikatelů, které známe a ti stejně jako my podnikají v gastronomickém odvětví,“ popsala Adéla a dodala, že jí dává smysl sdílet řešení týkající se digitalizace i s lidmi mimo gastronomii.

Hlavními cíli programu Strive Czechia jsou rozvoj financování drobného podnikání, podpora využívání digitálních nástrojů a rozvoj sítí a znalostí. Program navíc bude věnovat zvláštní pozornost podnikům vlastněným či vedeným ženami a bude rovněž podporovat podniky vlastněné či provozované podnikateli, kteří byli vlivem válečného konfliktu donuceni odejít z Ukrajiny a rádi by restartovali své podnikání v České republice.

„Oficiální spuštění programu máme za sebou a teď skutečně začíná ta reálná práce, protože teď musíme zajistit, aby se ambiciózní cíle, o kterých jsme mluvili, staly realitou a aby z nich mohli podnikatelé a živnostníci benefitovat,“ uvedl generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný.

„Program Strive bude přispívat v celé řadě oblastí, dovolím si vyzdvihnout přístup k mentoringu nebo k digitálním nástrojům, lepší přístup k nástrojům a financování, ale součástí programu Strive bude také školení různých dovedností,“ doplnil Čarný. Program Strive Czechia je součástí celosvětového programu Strive, který podporuje Centrum pro inkluzivní růst společnosti Mastercard.

Mastercard pomůže čtvrt milionu malých podnikatelů. Spouští unikátní program

V prostorách pražské výstavní síně Mánes se začátkem listopadu sešli zástupci mikro a malých podniků, aby společně se zástupci společnosti Mastercard stáli u spuštění unikátního programu Strive Czechia. Tato iniciativa má během tří let pomoci 250...

Další projekt? Postavit centrum k pražení kávy

První pobočka Dos Mundos byla na Korunní, později se přidala kavárna na Letné a před dvěma lety manželé přesunuli výrobu do Strašnic, kde mají třetí provozovnu, která však není otevřena veřejnosti, v ní jsou sklady a kanceláře. Dnes oběma manželům pomáhá s provozem malé firmy dohromady zhruba dvacet lidí.

Rozšiřovat svou síť kaváren se manželé Zugarovi zatím nechystají. „Každé dva roky přidáváme jeden projekt. Ve střednědobém výhledu bychom rádi postavili centrum k pražení kávy, které bychom mohli nabízet i dalším profesionálům k pražení. To je teď naše vize,“ uzavírá naše povídání Adéla pohledem do budoucna.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Dos Mundos, káva, Strive Czechia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme spolu rádi, takže nám to funguje, říká o podnikání s manželem zakladatelka Dos Mundos | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.