Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie varuje před falešnými sbírkami. Všechny musí mít povolení, kasička pečeť

V rámci probíhající Tříkrálové sbírky upozorňuje policie na podvodníky, kteří peníze vybírají nelegálně. Sbírka musí být nahlášena a povolena, lidé se musí prokázat plnou mocí jejího provozovatele a na kasičce musí být pečeť města.

Od 1. ledna probíhá Tříkrálová sbírka Charity České republiky. Je ohlášená, koledníci mají průkazky, kasičky jsou zapečetěné a očíslované, vše tedy probíhá podle zákona. Takových akcí ale často využívají jedinci, kteří se na úkor štědrých lidí chtějí jen obohatit.

„Zásadním rizikem je to, že se někdo za veřejnou sbírku pouze schovává a peníze tak z lidí láká podvodným způsobem. Takové lidi nejčastěji najdete v místech, kde je vyšší koncentrace lidí, tedy u obchodních středisek, na parkovištích, trzích nebo poblíž zastávek městské hromadné dopravy,“ popsala na policejním webu mluvčí Markéta Johnová.

„Pokud nás někdo osloví se sbírkou, o které jsme nikdy neslyšeli, nebo máme zkrátka podezření, že není něco v pořádku, můžeme toho, kdo peníze vybírá, požádat, aby nám předložil příslušné doklady,“ popsala Johnová.

To znamená, že koledníci mají ukázat kopii osvědčení, které potvrzuje povolení sbírky, a plnou moc od pořadatele sbírky s nacionály pověřené osoby, včetně údajů o právnického osobě, která sbírku pořádá. „Zkontrolovat bychom si měli také kasičku, která by měla být řádně zapečetěna pečetí příslušného města,“ doplnila Johnová.

Výběrčí má zodpovědět všechny dotazy, dát leták s informacemi a lidem se věnovat.

„Pokud jsou všechny tyto náležitosti splněny, není důvod pochybovat o věrohodnosti akce. V opačném případě se můžeme obrátit na městskou či obecní policii na lince 156, anebo Policii České republiky na lince 158, které její legálnost ověří,“ informovala Johnová.

Pokud je sbírka prováděna nelegálně, hrozí pokuta až půl milionu. Když v ní někdo vybral než pět tisíc, může také na dva roky do vězení.

Ohodnoť článek

Foto Tříkrálová sbírka

Štítky policie, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie varuje před falešnými sbírkami. Všechny musí mít povolení, kasička pečeť | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.