Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet respiračních onemocnění se na Vysočině zvýšil víc než o čtvrtinu, nejrychleji přibývá nemocných starších lidí

Počet lidí s akutním respiračním onemocněním se za uplynulý týden na Vysočině zvýšil víc než o čtvrtinu. Na 100 tisíc obyvatel je nemocných 2503 lidí, před týdnem jich bylo 1970. Nejvíc nemocných je mezi malými dětmi, nejrychleji ale přibývá nemocných starších lidí. Měli by se vyhýbat větším kolektivům.

„Co se týká procentního nárůstu, je nejrychlejší dynamika ve skupině seniorů, to znamená lidí starších 65 let. Minulý týden jsme avizovali, že se to začne zhoršovat, opravdu k tomu dochází. Chtěli bychom apelovat na opatrnost, aby lidé raději nechodili do větších kolektivů, pokud pojedou městskou dopravou, ať si klidně nasadí respirátor, dneska to není žádná ostuda," řekla Jana Böhmová, mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Nejzasaženější je okres Žďár nad Sázavou, kde je na 100 tisíc obyvatel nemocných 3 501. Nejméně nemocných je na Třebíčsku, kde je při stejném přepočtu 1 440 nemocných. Hygienici už mají hlášené i těžší případy, nemocní potřebují kyslíkovou podporu.

Nejvíc nemocnou věkovou skupinou jsou děti do pěti let. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel se jich nejvíc léčí na Pelhřimovsku, který je ale zároveň okresem s nejnižší počtem obyvatel na Vysočině. Laboratorně potvrzené jsou RS viry i chřipka typu A.

V Nemocnici Nové Město na Moravě platí zákaz návštěv na oddělení dlouhodobě nemocných. Před návštěvou je vhodné její možnost ověřit také u provozovatelů sociálních zařízení včetně domovů pro seniory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet respiračních onemocnění se na Vysočině zvýšil víc než o čtvrtinu, nejrychleji přibývá nemocných starších lidí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.