Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Krok do 21. století. Jihlavská nemocnice má nový stravovací provoz, opravy vyšly na 303 milionů korun

Nemocnice Jihlava se může pochlubit novým stravovacím provozem, jeho tříletá oprava stála necelých 303 milionů korun. Denně bude připravovat až 2 500 jídel denně pro pacienty, zdravotníky, ale i externí strávníky. Zvýšenou kapacitu využije nemocniční kuchyně v budoucnu pro rozšíření nabídky jídel a zajištění bufetu nemocnice.

Kompletní rekonstrukce pavilonu stravovacího provozu jihlavské nemocnice měla trvat dva roky, o rok se ale práce protáhly. „Období oprav bylo náročné pro všechny. V kuchyni museli vařit, i když se pavilonem roznášel hluk sbíječek. Zaměstnanci chodili na oběd do provizorní jídelny v suterénu, na výběr bylo menší množství jídel. Chtěl bych poděkovat všem, že to zvládli,“ říká ředitel nemocnice Lukáš Velev a dodává: „Nový stravovací provoz je pro nás obrovský přínos, byť to není vlastní zdravotnické zařízení, ovlivňuje celý chod nemocnice."

Předání staveniště proběhlo právě před třemi lety, 6.prosice 2019. Z pohledu investora Kraje Vysočina šlo o dosud logisticky nejnáročnější opravu v areálu krajské nemocnice. „Práce byly rozděleny do osmi etap. Díky náročnému plánování i operativnímu změnovému režimu prací nebyl provoz přerušen a dnes nemocnice disponuje jídelnou, kde se najednou usadí až tři stovky strávníků. Dá se říci, že v objektu nezůstal kámen na kameni,“ upozorňuje radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

Nové technologie stály 72 milionů korun, tvořily tak asi čtvrtinu nákladů rekonstrukce. V kuchyni jsou nové konvektomaty, tlakové pánve či kotle. Vybavená je také tlakovým kotle s objemem 400 litrů. „Pořizovací cena jednoho takového kotle je 300 tisíc korun," řekl vedoucí stravovacího provozu Martin Kanswohl. Dálkově kontrolované jsou chladírny. Kotle mají svoji řídící jednotku a dají se časově nastavit, jídla se v nich mohou vařit přes noc, což se využívá například u vývarů.

Další z věcí, která je v nové kuchyni jedinečná, je to, že i v případě blackoutu nezůstanou pacienti hlady. „Provoz kuchyně je kompletně zálohovaný včetně chladicích a mrazicích boxů cestou náhradního zdroje. Moderní varná technologie u nás přeskočila století,“ říká provozně-technický náměstek jihlavské nemocnice Alexander Filip.

„Součástí stavební zakázky byla také rekonstrukce trafostanice, neboť nová jídelna musí být připojena na novou přípojku nízkého napětí. Ta je dimenzována tak, aby na ní bez problému mohl být připojen i sousední domov důchodců,“ připomíná náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Mezi nové strávníky totiž už za několik měsíců přibydou i obyvatelé sousedního domova - Sociálního centra Kraje Vysočina. Jim bude strava přepravována podzemním tunelem ve speciálních tabletech.

Celková smluvní cena na rekonstrukci stravovacího provozu byla 302 997 000 korun.  Celou investici uhradil zřizovatel nemocnice Kraj Vysočina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek | Zdroj ČTK, Nemocnice Jihlava

Štítky ČR, stavby, nemocnice, Jihlava, stravování, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krok do 21. století. Jihlavská nemocnice má nový stravovací provoz, opravy vyšly na 303 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.